Rusia încearcă în continuare să preia puterea în Republica Moldova și duce un război hibrid pentru a impune la Chișinău o guvernare obedientă. Aceste acuzații au fost formulate de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un la postul Vocea Basarabiei.
Sandu a apreciat că, datorită eroismului armatei ucrainene, linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim.
Chiar dacă nu există o confruntare militară pe teritoriul țării, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid.
“Sunt încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi impună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului.
Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi dorește Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și, de aceea, nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a spus ea.
Serviciile secrete de la Chișinău vor să intercepteze și să fileze suspecți fără mandat de la judecător
Sandu a dat asigurări că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităților Serviciului de Informații şi Securitate, SIS.
“Este clar că aceia care lucrează pentru Moscova o fac pe bani şi este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin, nu este atât de ușor să-şi recâștige libertatea. Avem instituții care documentează aceste cazuri.
Încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem o finalitate, trebuie să funcționeze toate instituțiile. Unele instituții se reformează, altele opun rezistență, și mă refer la sistemul judecătoresc”, a concluzionat șefa de stat.
Pe ordinea de zi de joi a Parlamentului de la Chișinău se află proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate.
Dacă proiectele vor fi aprobate și vor intra în vigoare, SIS va obține prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.