Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de Parlament, iar instituția va fi funcțională în cel mult o lună, una dintre recomandările Consiliului Suprem de Securitate și anunțată de președintă, precizând că prin amânarea numirii membrilor CSM, justiția a fost sechestrată.
Ședința Consiliului Suprem de Securitate a durat în jur de două ore, iar la finalul ei, președinta Maia Sandu a anunțat recomandările menite să deblocheze justiția care ,,a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca Laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”. Asta după ce magistrații din țară au decis amânarea până luna viitoare a Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ) pe agenda căreia este alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Maia Sandu: Adunarea Generală a Judecătorilor s-a desfășurat cu încălcări
,,Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă”, a declarat Maia Sandu.
Prin urmare, președinta a declarat că membrii Consiliului Superior al Magistraturii, o instituție de autoguvernare din sistemul judecătoresc, vor fi numiți de Parlament.
,,Dacă nu există CSM, nu pot fi numiți, nu pot fi detașați, promovați judecători și nici nu pot se aplica măsuri disciplinare față de unii dintre ei. CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu. Parlamentul va numi noi membri, non-judecători, care au trecut evaluarea Comisiei de Pre-Vetting și din acești membri se va crea Consiliul Superior al Magistraturii, și va funcționa indiferent de ce vor decide judecătorii”, a mai anunțat lidera de la Chișinău.
Republica Moldova va avea o nouă instanță
Pe lângă asta, Legislativul va pregăti în termeni restrânși cadrul legal pentru fondarea Curții Anticorupție, o nouă instanță specializată în investigarea cazurilor de corupție din sistemul justiției.
,,Ulterior, noul CSM va anunța concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție, această curte, așa cum am spus și mai devreme va investiga dosarele de corupție mare și se va ocupa de corupția din sistemul judecătoresc. Această Curte trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni”, a informat aceasta.
Adresarea președintei către magistrați
De asemenea, Ministerul Justiției, dar și noul CSM vor trebui să accelereze procesul de angajare al tinerilor în sistemul judecătoresc.
,,Este timpul să aducem în sistemul judecătoresc, tineri care au învățat bine, educați, cinstiți, onești și nu rude ale judecătorilor corupți. Și aici, mă adresez judecătorilor care au de ales să continue, să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției. Ei pot privi dintr-o parte restaurarea dreptății sau pot alege să facă parte din procesele de curățare a justiției, din redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic și independent”, a conchis președinta.
Ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost convocată după ce participanții Adunării Generale a Judecătorilor au decis, în data de 17 martie, întreruperea ei până la sfârșitul lunii aprilie, invocând faptul că până atunci Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina contestațiile celor care nu au promovat evaluarea Comisiei „Pre-Vetting” și care aspirau să devină membri CSM.
În opinia ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, întrunirea a reprezentat o șansă de deblocare a situației precare din justiție, lucru care, însă nu este dorit.