Șefa statului susține că o soluție, pentru a face față situației dificile, este reducerea consumului de gaze acolo unde este posibil.
„Încercăm să facem acest lucru pentru sistemul de încălzire din Chișinău unde putem folosi păcură. (…) Republica Moldova se confruntă cu o criză a resurselor energetice pentru că, de exemplu, pe regenerabile s-a făcut foarte puțin. Rezultatele nu pot fi miraculoase în situația unei crize majore”, a punctat Maia Sandu.
Potrivit președintelui, gaze pe piață sunt, dar prețurile sunt inaccesibile de aici și dificultatea cum să găsim resurse energetice la un preț mai mic. Or, Guvernul a anunțat deja un program susținere. „Este vorba de compensarea facturilor cetățenilor. Sper că vom putea să-i ajutăm pe cei care au venituri mici”.
Pentru luna septembrie Moldovagaz a anunțat un preț de achiziție de 1881 USD pentru mia de metri cubi. Respectiv, furnizorul de gaze ar urma să ceară revizuirea tarifelor.
În prezent, metrul cub pentru populație este de 23 de lei. Or, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că actualul tarif nu acoperă prețul de achiziție al metanului.
În rezultat se acumulează devieri financiare, care potrivit lui Ceban, până la sfârșitul anului ar urma să ajungă la 1 miliard de lei.