,,Este amestecul Federației Ruse în justiția Republicii Moldova, un lucru inacceptabil pentru că imaginați-vă că Republica Moldova s-ar implica în actul de justiție pe teritoriul Federației Ruse, deci sunt niște lucruri urâte care nu contribuie la o relație cât de cât corectă cu Federația Rusă”, a afirmat lidera de la Chișinău, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni a postului public de radio din Republica Moldova.
Întrebată dacă a fost implicat și Tiraspolul în fuga parlamentarului Alexandr Nesterovschi, președinta Republicii Moldova a afirmat că nu există informații în acest sens, precizând că Guvernul a solicitat reprezentanților regiunii separatiste transnistrene să permită aducerea deputatului la Chișinău pentru ca să-și ispășească pedeapsa de 12 ani de pușcărie.
,,Instituțiile noastre nu au informații despre implicarea celor de la Tiraspol, dar evident acum regimul de acolo este implicat și bineînțeles că Guvernul a solicitat ca persoana vizată să fie transportată pe malul drept așa încât să poată să fie sancționată, așa cum spune decizia judecătorului”, a adăugat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a ținut să sublinieze că procesul nu va fi unul ușor, în contextul relației apropiate dintre regimul de la Tiraspol și Kremlinul.
,,Nu va simplu pentru că vă dați seama că regimul de la Tiraspol are o relație strânsă în continuare cu Federația Rusă și va încerca să se eschiveze de la transmiterea acestui personaj”, a conchis lidera de la Chișinău.
Expulzarea diplomaților ruși
Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) a expulzat trei diplomați ruși, printre care se află și copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Alexandr Andreev.
MAE a anunțat, în data de 31 martie, decizia ambasadorului Rusiei desemnat în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Anunțul a fost făcut în aceeași zi, când șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a prezentat probe privind faptul că Moscova l-a ajutat pe parlamentarul Alexandr Nesterovschi să scape de pușcărie.
Probele SIS
Conform probelor acumulate de SIS de la Chișinău, în data de 18 martie, adică cu o zi înainte ca parlamentarul lui Ilan Șor să-și afle sentința, a intrat pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, apoi a fost transportat în regiunea separatistă transnistreană.
,,Ulterior, în dimineața zilei de 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto cu numere diplomatice ale Federației Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde se află și până în prezent sub protecția directă a serviciilor speciale ruse”, a afirmat șeful SIS, Alexandru Musteața.
Pedeapsa parlamentarului lui Ilan Șor
Alexandr Nesterovschi, deputat afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru ,,corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari”, pedeapsa fiind dictată în data de 19 martie de judecători.
Pe lângă cei 12 ani de închisoare, parlamentarul moldovean este obligat să plătească o amendă de jumătate de milion de lei moldovenești, adică aproximativ 26.000 de euro, nu poate deține o funcție publică timp de 12 ani și i-au fost confiscați 35.000 de dolari.
,,La fel în scopul asigurării pedepsei cu amenda, precum și în scopul asigurării executării confiscării speciale a mijloacelor valutare obținute ilicit, prin sentință s-a dispus inclusiv menținerea sechestrului aplicat în valoare de peste 180 000 lei, inclusiv pe un mijloc de transport și mijloace bănești ridicate în cadrul perchezițiilor”, potrivit procurorilor moldoveni.
Parlamentarul, apropiat oligarhului fugar Ilan Șor, a primit recent cetăţenia rusă. El susține că este nevinovat.