„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Maia Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
„Înțelegem că Ucraina este o prioritate și ar trebui să primească, dar sperăm să primim și noi”, a spus lidera Republicii Moldova.
Sandu a adăugat că țara va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă – 600 de milioane de euro – de sprijin bugetar în 2023 ca și anul trecut, pentru a ajuta la protejarea populației sale de efectele inflației.
Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, au afirmat analişti moldoveni.
Căderea de rachete rusești pe teritoriul R. Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, a spus fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța.
El a adăugat că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să înceapă acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului.
Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale, a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.
Amintim că, sâmbătă, bucăți dintr-o rachetă rusească lansată asupra Ucrainei au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova, acesta fiind al treilea incident de acest gen de când Rusia a atacat Ucraina.