„Noi trebuie să ajutăm Ucraina, toți împreună. Să o ajutăm ca să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol”, a declarat Maia Sandu.
Ea s-a referit la faptul că Moscova a încercat să șantajeze țările din regiune prin faptul că deținea controlul asupra resurselor energetice, în special gazele naturale livrate în Europa. Dar pentru cetățenii din Republica Moldova acest lucru a însemnat costuri devastatoare, mai ales că o mare parte a populației are venituri destul de modeste.
„Desigur că Moldova era vulnerabilă, pentru că a depins 100% de o singură sursă de gaze, de la Gazprom, încă înainte ca războiul să înceapă. Acum primim doar 40% din gazele rusești de la Gazprom și am reușit rapid să diversificăm resursele. Rusia a contat pe faptul că ne va șantaja prin aceste resurse, dar Europa a reușit să găsească soluții, ceea ce nu este ușor. Îmi aduc aminte de discuțiile din aprilie și mai, când erau diferite propuneri și mulți oameni nu credeau că UE va găsi soluții atăt de rapid.
Da, noi trebuie să plătim un preț, și ne pare rău că cetățenii au plătit un preț foarte mare. În Moldova tariful la gaze a crescut de 7 ori și asta nu e o țară în care oamenii să aibă venituri mari. Puteți înțelege care sunt costurile. Dar noi credem în democrație și noi vrem să fim parte a lumii libere și soluția este să fim împreună”, a mai declarat Maia Sandu.
Forumul Economic Mondial de la Davos are loc în perioada 16-20 ianuarie și întrunește diverse personalități politice din lume. Subiectul principal din acest an al Forumului este războiul din Ucraina.