Magistrații Curții de Apel Chișinău au pronunțat hotărârea în acest proces în iulie, dar au publicat-o recent pe site-ul instituției.
”Aserţiunile făcute publice de către apelant afectează grav imaginea intimatei, astfel încât caracterul fals şi defăimător al acestora justifică adjudecarea sumei de 50 000 lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, sumă pe care Colegiul o apreciază ca fiind proporţională gravităţii faptei ilicite comise de apelant în raport cu intimata. În consecință, Colegiul civil concluzionează privind netemeinicia apelului declarat în speţă şi legalitatea hotărârii primei instanțe, situație în care se impune respingerea apelului și menținerea hotărârii instanței de fond”, se arătă în hotărârea instanței.
În plus, Ilan Șor trebuie să recunoască și public că a mințit și a distribuit informații false despre președinta Republicii Moldova.
Decizia Curții de Apel Chișinău nu este definitivă.
Avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, a declarat pentru Adevărul că decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. ”A fost o susținere mai mult politică decât juridică”, a comentat acesta.
Decizia instanței
Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut decizia primei instanței din luna ianuarie a anului 2021, după ce Maia Sandu l-a dat în judecată pe Ilan Șor.
”În motivarea acțiunii înaintate reclamanta a invocat că pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ilanshorofficial/, ***** a publicat pe 06 iunie 2018, ora 14.40, următorul text: ”[…] Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție. […] Același text a fost publicat într-o postare separată și în limba rusă”, se arată în hotărârea instanței.
Maia Sandu a anunțat atunci că, dacă decizia primei instanțe va fi menținută, banii vor fi donați unor familii nevoiașe.
”E doar una dintre minciunile folosite de oponenții mei politici în încercarea de a opri venirea la putere a unor politicieni care lucrează pentru popor”, a scris președinta Republicii Moldova într-o postare pe canalul său de Telegram.
În replică, Ilan Șor a îndemnat-o pe șefa statului să nu se bucure înainte de decizia definitivă și a declarat că este interesant faptul că a câștigat procesul abia după ce a devenit șefa statului.
Liderul partidului „Șor”, a fost condamnat pentru spălare și escrocherie. El a fugit în Israel, părăsind teritoriul Republicii Moldova în urmă cu trei ani, la scurt timp după ce Partidul Democrat din Moldova a cedat puterea.