Vadim Krasnoselski susține că „Rusia a făcut tot posibilul pentru a furniza gaz” în regiunea separatistă, care a ajuns într-o criză energetică gravă după ce Kremlinul a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale. Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împiedică livrarea resurselor energetice către această regiune.
„Maia Sandu, vorbiți foarte interesant despre cum puteți furniza gaze regiunii transnistrene și că Moldova nu împiedică acest proces, dar eu vă declar deschis că Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene. Ne aflăm într-o situație critică din cauza dumneavoastră. Anume dumneavoastră discriminați cetățenii din regiunea transnistreană privind aprovizionarea cu căldură și energie electrică. Vă este frică de electoratul dumneavoastă și încercați să puneți presiune pe regiunea transnistreană prin acest mod, dar nu vă este frică de altceva: de suferința oamenilor din regiunea transnistreană, femeile și oamenii de etate de acolo, cei care au nevoie de ajutor social. Nu vă este frică că din cauza acțiunilor dumneavoastră mor oameni. E foarte straniu că nu vă temeți de aceasta. Maia Sandu, nu-ţi poți clădi fericirea pe nefericirea altora și nici dividente nu poți obține. Toate acestea vor fi pedepsite, poate nu de instanțele judecătorești, ci de judecata lui Dumnezeu, 100 % că e așa”, a spus liderul separatist.
Vadim Krasnoselski a vorbit și despre cărbunele pe care Ucraina s-a oferit să-l furnizeze regiunii transnistriene.
,,Nu înșelați oamenii. Același cărbune pe care l-a propus Ucraina, din punct de vedere tehnic, nu este potrivit pentru funcționarea termocentralei noastre din Dnestrovsk, acest lucru este bine cunoscut de toată lumea”, a punctat el.
Punctul de vedere al Chișinăului
În replică, reprezentanții Guvernului de la Chișinău reiterează că acuzațiile sunt dezinformări și falsuri menite să distragă opinia publică de la problemele reale ale regiunii transnistriene.
„În loc să furnizeze gaze naturale cetățenilor din regiunea transnistreană, propaganda rusească și reprezentanții săi de la Tiraspol continuă să răspândească dezinformări, despre care am avertizat și în comunicarea publică de ieri. În loc să se concentreze pe soluții reale pentru oameni, perpetuează retorica falsurilor, încercând să distragă atenția de la problemele reale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Daniel Vodă.
Responsabilii Biroului politici de reintegrare au subliniat că regimul de la Tiraspol refuză ajutorul Chișinăului în contextul crizei energetice, îndemnându-l să accepte sprijinul așteptat de oamenii din regiune.
,,Ofertele evocate în repetate rânduri de către Chișinău (scris, în spațiul public etc.) privind deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova de a acorda asistența umanitară necesară persoanelor vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc. din regiunea transnistreană nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar și au rezultat cu avertizări din partea factorilor propagandistici la adresa angajaților din diverse structuri din regiune privind aplicarea sancțiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chișinăului. Îndemnăm factorii de la Tiraspol să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor cu domiciliu în regiune care de mai mult timp așteaptă ajutoarele oferite de Chișinău în comun cu donatorii externi”, au precizat angajații instituției.
Opinia expertului
Eugen Muravschi, expertul asociat al Comunității Watchdog.md, susține că jocurile politice ale lui Vadim Krasnoselski, de fapt, țin oamenii în frig.
,,În timp ce Tiraspolul dă vină pe Chișinău – de la Moscova nu se aude nimic. Nici Gazprom-ul, nici Peskov, nici Zaharova – nimeni nu vorbește despre presupusul ajutor promis Transnistriei. Dacă Rusia are o propunere concretă, să lămurească public ce oferă: gaz sau bani? Cât, prin cine și pe unde? Iar dacă nu au nimic concret, atunci să explice Krasnoselski ce anume ar bloca chipurile Chișinăul. Până atunci, strofoleala liderului separatist e doar vorbă-n vânt”, a punctat expertul.
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.