Circa 200 de morminte românești din cimitirul central al orașului Cernăuți vor fi scoase la licitație de autorități, iar rămășițele pământești ale celor răposați vor fi reînhumate în alt loc, potrivit viceprimarul Cernăuţiului, Igor Krohmali, citat de publicația ucraineană molbuk.ua.
Conform autorităților ucrainene, extinderea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervației istorico-culturale „Cimitirul de pe strada Zelena”, unul dintre cele mai mari și mai importante cimitire din Ucraina, având o istorie bogată și variată.
Deoarece nu este posibil să se facă noi înmormântări și pentru că sunt multe restricții privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autoritățile au hotărât să ia o altă cale. Acestea vor să exumeze rămășițele din mormintele românești și să scoată criptele la vânzare, cu atât mai mult cu cât în unele situații nu există documente de arhivă, inscripții sau identificare, astfel încât autoritățile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmașii cavourilor.
La Cernăuţi se găsesc cele mai multe personalităţi marcante înhumate într-un singur cimitir – printre ele şi 12 foşti membri ai Academiei Române. Aici sunt înmormântați Aron Pumnul, primul profesor a lui Mihai Eminescu, și Euxodiu Hurmuzachi, istoric care a luptat pentru drepturile românilor din Imperiul Habsuburgic.
O altă personalitate, înmormântată în cimitirul din Cernăuți, care a luptat pentru limba şi cultura română, este Zaharia Voronca, fost membru al societăţii „Arboroasa”, a cărei criptă impresionantă a fost vandalizată de mai multe ori. Tot în zona istorică a cimitirului este înmormântată și Aglaia, sora mai mică a poetului Mihai Eminescu. Locul de veghe al acesteia a fost considerat dispărut mai bine de un secol, până în 2017, când un istoric l-a găsit din întâmplare. Mormântul Aglaiei a fost dat sub protecţia unei şcoli din Cernăuţi, însă tot de ce a fost în stare administraţia şcolii a fost să vopsească gardul din jurul mormântului pe jumătate.
Tot în cimitirul cernăuțean așteaptă Învierea de obște marele teolog Valerian Șesan și Miron Călinescu, unul din profesorii lui Eminescu din perioada studiilor gimnaziale. Un loc foarte important îl constituie capela, deoarece aici au fost reînhumați mai mulți mitropoliți și ierarhi de seamă ai Bucovinei: episcopul Dositei Herescu și mitropoliții: Teofil Bendella, Teoctist Blajevici, Silvestru Morariu Andrievici, Arcadii Ciupercovici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc.