Aceste modificări au generat ”deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată de senatori, astfel că proiectul de lege s-a întors în Senat.
Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD).
Liderul grupului senatorilor USR, Radu Mihail, a atras atenţia că prin acest act normativ nu se elimină nicio pensie specială.
Astfel, USR oferă și un exemplu concret, cel al fostului premier Nicolae Ciucă, în prezent președinte al Partidului Național Liberal, care, în loc de 18.000 de lei pe lună, va avea o pensie specială de ”doar” 16.000 de lei.
”E legea care ar fi trebuit să desființeze toate pensiile speciale, astfel încât să fim cu toții egali și să primim pensie pe baza a cât am contribuit de-a lungul vieții profesionale. Una dintre reformele principale introduse de USR în PNRR. PSD și PNL și-au bătut joc de ea. Au transformat-o în legea de salvare a pensiilor speciale. În forma legii propusă de ei, nicio altă categorie de pensii speciale nu este desființată în afară de cele ale parlamentarilor. E introdus doar un impozit de 15% pentru pensiile foarte mari, dar impactul este nesemnificativ. De exemplu, pensia specială a fostului premier Nicolae Ciucă va scădea de la 18.000 de lei pe lună la 16.000 de lei. Cât primesc 15 pensionari obișnuiți din România” – susțin cei de la USR.
Legea de modificare a pensiilor speciale este o condiție impusă prin PNRR, pentru ca România să beneficieze de banii europeni. Dacă eșuează, doar la acest capitol România poate pierde 700 de milioane de euro.
La începutul lunii martie, ”șefa PNRR” a venit la București și s-a declarat nemulțumită de pensiile speciale.