Parchetul Uniunii Europene (EPPO) și Comisia Europeană se află în tabere diferite atunci când vine vorba de rezultatele obținute în lupta împotriva corupției din statele membre UE.
Față de estimarea inițială de 200 – 300 cazuri pe an pentru toate statele membre pentru care s-au alocat 30 posturi și un buget de 8 milioane euro, anchetele pe care EPPO le investighează au ajuns la 1371 doar în 2023, cu un prejudiciu calculat la 12,3 miliarde euro. Sunt cifre care arată că estimarea inițială a instituțiilor europene a fost greșită, este de părere cea care conduce EPPO, iar o sub-finanțare a Parchetului Uniunii Europene ar îngreuna semnificativ eforturile angajaților de a-i prinde pe cei care prejudiciază bugetul comunitar. „Mafia şi grupurile infracţionale şi-au reorganizat activitatea. Traficul de droguri este prea riscant din cauza pedepselor lungi cu închisoarea, s-au apucat de fraude financiare, cum ar fi cele cu TVA și cu fonduri UE. Există corupție peste tot, nu există o țară curată. Dacă nu se raportează cazuri, fie nu se detectează bine, fie nu sunt sesizate.”, transmite Kovesi, într-un interviu acordat Folllow the Money. În acest moment sunt analizate cazuri legate de cheltuirea subvențiilor agricole, granturi oferite după pandemia de Covid-19, fraude vamale și, mai ales, deturnări de TVA. Potrivit estimărilor Europol, Europa pierde anual circa 60 miliarde euro doar din frauda cu TVA. Acesta este motivul pentru care șefa EPPO solicită alocarea de resurse financiare suplimentare pentru acoperirea costurilor celor 42 birouri deschise în 22 de țări.
Arătate cu degetul, instituțiile europene contestă cifrele raportate de EPPO, invocând că la estimarea fraudelor din țările blocului comunitar s-au folosit standarde diferite. Comisia Europeană, Parlamentul European și alte instituții ale UE au trimis până acum puține notificări cu privire la potențiale cazuri de fraudă, în comparație cu cele identificate direct de Parchetul UE. „Întreaga arhitectură care a fost pusă în aplicare pentru a preveni frauda și a recupera banii poate fi îmbunătățită. EPPO nu poate face acest lucru, recuperarea banilor este responsabilitatea Comisiei Europene și a autorităților naționale.”, a adăugat Kovesi.
215 investigații deschise în 2023 în România
Parchetul European a estimat că prejudiciul în cazurile din țara noastră se ridică la 1,97 miliarde euro.
EPPO are în desfășurare în România 260 de anchete ce vizează posibile fapte penale legate de gestionarea fondurilor europene, 215 dintre investigații demarate anul trecut. 7 dintre anchete sunt legate de fraude privind TVA, cu un posibil prejudiciu estimat la 55,4 milioane euro. Repartizarea anchetelor Parchetului European indică ponderea cea mai mare în programele de dezvoltare regională și urbană (88 spețe), urmată de 54 investigații în alte programe, 52 în programe de finanțare a agriculturii și de dezvoltare rurală și 30 în programe de coeziune socială. Anul trecut au fost puse sub acuzare 29 de persoane și s-a instituit sechestru pe bunuri în valoare de 121,1 milioane euro. Până acum au ajuns în instanță 16 cazuri instrumentate de EPPO, 5 aflate în primă instanță, 7 cu decizii definitive în care s-au pronunțat 7 condamnări.