Publicația menționată scrie, citând procurorul de caz, că Vladimir Plahotniuc a creat, împreună cu proprietarul băncii comerciale din Republica Moldova, Moldindconbank S.A., Veaceslav Platon – un alt oligarh fugar din Republica Moldova –o grupare infracțională cu scopul de a scoate fonduri din Rusia. Mai mult, potrivit anchetei, Platon este cel care l-a atras pe politician în această schemă de proporții.
Schema investigată de procurorii ruși a fost concepută de Veaceslav Platon și nu mai fusese folosită anterior pentru scoaterea banilor din vreo țară. Metoda de fraudare presupunea încheierea unor contracte de împrumut între două companii străine, care nu intenționau să ramburseze banii, iar garanții contractului erau cetățeni ai Republicii Moldova și firme rusești. După expirarea termenului de rambursare, creditorul se adresa instanței din Moldova cu o acțiune împotriva debitorului și a garanților săi.
Cetățenii moldoveni erau implicați în schemă tocmai pentru ca litigiile să poată fi judecate în instanțele locale. După emiterea hotărârilor în favoarea reclamanților, titlurile executorii erau trimise către Moldindconbank.
În același timp, în băncile rusești implicate în schemă se deschideau conturi pentru companiile care figurau ca garanți ai împrumuturilor, în care erau transferate sume de bani sub pretextul convertirii acestora în valută străină. Ulterior, banii ajungeau în conturile Moldindconbank, deschise în SUA și Germania, după care băncile moldovenești și cele rusești simulau tranzacții valutare până când fondurile companiilor-garante erau blocate în conformitate cu deciziile instanțelor moldovenești.
După aceasta, sumele erau transferate către bănci din străinătate, în principal din țările Uniunii Europene, în conturile reclamanților, adică companii străine controlate de membrii comunității infracționale. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, volumul total al fondurilor scoase din Rusia prin „schema moldovenească” a fost de cel puțin 450 de miliarde de ruble (4,5 miliarde de euro – n.r.). Recent, tot în cadrul dosarul privind aceasta schemă, care este deschis și în Republica Moldova, Veaceslav Platon a fost reținut la Londra, unde se află din 2021, și urmează să fie extrădat la Chișinău.
Dosarul penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc vizează patru infracțiuni care au avut loc în perioada iunie 2013 – sfârșitul anului 2014. Conform anchetei, cu participarea directă a fostului politician, din Rusia au fost scoase în valută străină peste 220 de miliarde de ruble.
Cine este Plahotniuc
În prezent, Vladimir Plahotniuc se află în căutare internațională, după ce Interpol a acceptat o cerere în acest sens din partea Poliției din Republica Moldova, cu solicitarea că oligarhul să fie reținut și extrădat la Chișinău.
Plahotniuc a condus Partidul Democrat, ce s-a aflat la guvernare în Republica Moldova în perioada 2016-2019, dar a participant și în guvernarea din 2009. Oligarhul figurează în numeroase proceduri penale în Republica Moldova în legătură cu infracţiuni legate de deturnarea de fonduri de stat şi transferul ilegal al acestora în afara Republicii Moldova.
El a fost acuzat în Republica Moldova în dosarul „frauda bancară”, adică scoaterea din băncile moldovenești a unui miliard de dolari în 2014, dar și este cercetat pentru presupusa mituire a fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon cu o geantă cu bani în schimbul unor favoruri politice. Dodon este cercetat în prezent în cadrul unui dosar deschis pe acest fapt și respinge acuzațiile care i se aduc.
Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova, pe care îl conducea, a pierdut puterea. Vladimir Plahotniuc este în prezent pe lista persoanelor sancţionate de UE, Marea Britanie, SUA şi Canada. Locul unde s-ar afla Plahotniuc nu este confirmat oficial, însă se vehiculează că acesta s-ar afla în Turcia ori în Emiratele Arabe Unite.