Lucru aproape imposibil în momentul de față, în condițiile în care Procuratura Generală este condusă în continuare de nefastul Alexandr Stoianoglo. Acuzat atât de Ministrul Justiției cât și de președinta Maia Sandu, că a pactizat practic cu marea corupție, Stoianoglo refuză să demisioneze din fruntea Procuraturii, patronând o injustiție crasă, aflată sub semnul secerii și al ciocanului, după cum o demonstrează basoreliefurile ceramice care, la 30 de ani de la declararea independenței față de URSS, tronează încă pe fațada clădirii Procuraturii Generale.
Stoianoglu încearcă sub toate formele să blocheze instrumentele și demersurile noii guvernări ce au ca scop asanarea gravelor nereguli din justiție, Procuratura Generală din Moldova anunțând astăzi că a examinat proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, avizândul, evident, negativ. Potrivit avizului emis de PG, „prin modificările care se propun în Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a procurorului general”. În nota emisă de instituție se mai spune că “urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa procurorului general, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”.
În aviz, Procuratura Generală susține că propunerile de modificare a Legii nr.3 nu instituie limitele controlului și evaluării care poate fi efectuată de către comisia de evaluare a performanțelor procurorului general.
Totodată, Procuratura Generală a mai spus că este totalmente inacceptabilă formula propusă în art.301, de evaluare a performanțelor procurorului general.
„Mai ales că modalitatea de constituire și funcționare a entității abilitate, despre care urmează să ne expunem în continuare, reprezintă o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și ale Procurorului General, în special. Norma art.301 din proiect ascunde o formă gravă de ingerință nu doar în activitatea Procurorului General, dar și a CSP. Astfel, sintagma „se inițiază”, de la art.301 alin. (2) constituie o cerință cu caracter imperativ de inițiere a procedurii de evaluare a procurorului general. Este îndeajuns să fie prezentă sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau o manifestare de inițiativă din partea a „cel puțin 3 membri ai CSP” și Consiliul nu are soluție alternativă, decât să demareze procedura, care chipurile se realizează sub auspiciul Consiliului, ultimul nefiind în drept nici măcar să se impună printr-o decizie”, se mai spune în avizul PG.
Guvernarea de la Chișinău a inițiat săptămâna trecută mecanismul de demitere a procurorului general Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco după ședința Consiliului Suprem de Securitate.„Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”, a explicat Litvinenco. El a precizat că amendamentele se referă și la modificarea componenței CSP.
[…] La Chișinău, Stoianoglo și Procuratura Generală vor să păstreze Justiția tot sub semnul secer… […]