”Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție pentru a construi un sistem cu adevărat imparțial, independent și previzibil, iar cetățenii să aibă încredere în instituțiile democratice ale statului” .”Putem să vă ajutăm, dar este important să veniți către noi cu dosare”. Declarația a fost făcută de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată într-o vizită la Chișinău. Kövesi a avut întrevederi cu oficialii moldoveni și a participat la ședința Platformei Anticorupție. Un birou al Parchetului European ar putea fi deschis în viitorul apropiat în R.Moldova, a spus ea.
Provocările în investigarea cazurilor de corupție și eficiența instrumentelor investigative ale Parchetului European au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a cincea ședințe a Platformei Anticorupție, găzduită de Ministerul Justiției.
Laura Codruța Kövesi vede aderarea la UE ca pe o oportunitate majoră pentru Republica Moldova. Totodată, procurorul-șef al Parchetului European a vorbit despre deschiderea unui birou al Parchetului European în Moldova, în viitorul apropiat.
Sunt convinsă că, printr-o colaborare strânsă și un angajament comun, autoritățile din Republica Moldova vor putea contribui la un viitor european. Reafirm angajamentul Parchetului European de a fi un partener activ și de încredere în efortul comun de combatere a corupției, atât la nivel național, cât și european. Putem să vă ajutăm, dar este important să veniți către noi cu dosare, a subliniat Laura Codruța Kövesi.
La o întrevedere cu premierul moldovean, șefa Parchetului European a menționat că Republica Moldova va beneficia în continuare de sprijin în reformarea justiției, avansarea în lupta cu corupția și deoligarhizare.
Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție pentru a construi un sistem cu adevărat imparțial, independent și previzibil, iar cetățenii să aibă încredere în instituțiile democratice ale statului, a spus Laura Codruța Kövesi.
De partea sa, premierul Dorin Recean declară că, corupția este o amenințare la adresa securității naționale și ”este esențial să răspundem prompt și coordonat”.
Schimbul de bune practici în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției, precum și organizarea de instruiri pentru procurorii noștri sunt doar câteva din aspectele pe care vom intensifica cooperarea noastră. Eforturile noastre de reformă în justiție vor continua, pentru a asigura un viitor mai sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova, a punctat Dorin Recean.
Iar președinta Maia Sandu susține că Moldova este hotărâtă să reformeze justiția și să alinieze legislația națională la standardele europene.”Vom duce acest proces până la capăt, oricâte obstacole s-ar pune, pentru a ne asigura că în Moldova legea e lege pentru toți”.
Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi au discutat la Președinție despre importanța combaterii corupției și necesitatea unui sistem de justiție independent și puternic, ”fundament al unui stat de drept în care cetățenii să se simtă în siguranță și să prospere. În procesul de aderare la Uniunea Europeană, colaborarea strânsă dintre instituțiile de drept din Moldova și Parchetul European este esențială”, a conchis șefa statului.
Ultima vizită a Laurei Codruța Kövesi în Republica Moldova a avut loc în vara anului 2022, când a fost semnat un Acord de cooperare între Procuratura Republicii Moldova și Parchetul European.