„Până în prezent în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției, prin atragere la răspundere penală. În R. Moldova a existat atât de multă corupție încât nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze. (…) Avem un număr foarte mare de dosare și un număr foarte mic de procurori și ofițeri.
Noi ca instituție avem responsabilitatea de a investigă cazuri în care o persoană a plătit o mită de 20 de euro pentru un certificat fals la Covid, dar avem și cazuri penale cu probe, care sunt cauze de rezonanță. (…) Trebuie să ne concentrăm pe corupția mare și cazuri de rezonanță, cele mari din trecut, dar toate schemele și corupția care există în țara noastră până în ziua de astăzi. (…) Scopul nostru nu este neapărat să băgăm cât mai multă lume la închisoare, scopul nostru este să descurajăm corupția. (…)
Criminalii din sistem, mă refer la procurori, judecători și ofițeri, sunt cei mai periculoși criminali. Asta include nu doar acceptarea sau solicitarea de mită pentru a afecta cazuri, dar include și scurgerea ilegală de informație care obstrucționează justiția și care sunt infracțiuni penale. (…) Nu ne putem permite să rămână așa oameni în sistemul nostru”, a spus Dragalin, potrivit Ziarului de Gardă.
Ea le-a transmis procurorilor anticorupție moldoveni să aibă curaj să ancheteze marii corupți, fie că sunt colegi de-ai lor, sau membri în Guvern, Parlament sau politicieni din administrația locală.
„Noi ca instituție trebuie să avem destul curaj să investigăm cazurile care vizează personale cu cea mai mare putere din țară, foști, dar pentru mine mai important actuali. Aceștia sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri, politicieni din opoziție sau de la putere, nu contează.
Trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale. Organele de control ale statului, mai bine spus, conducerea acestora, actuală și fostă, vor fi în vizorul nostru pentru cazuri de corupție. În fiecare domenii trebuie să existe exemple vii despre cum corupții ajung la închisoare”, a mai spus ea.
Dragalin a insistat pe transparență și pe rolul esențial pe care presa liberă îl are în demascarea corupției, și le-a transmis cetățenilor că are încredere că va reuși, chiar dacă procesul va fi anevoios și de durată.
„Condamnările definitive vor lua timp. Primele rezultate palpabile vor veni nu peste noapte și poate nici peste câteva luni. Eu, ca șeful acestei instituții, voi dedica toate resursele care sunt la dispoziția mea, să investigăm așa feluri de abuzuri și corupție și eu vă promit că pentru așa fel de infractori vom cere cele mai dure măsuri și pedepse penale care ne permite legea. Aceasta este prioritatea cheie pe care am identificat-o în primele 15 zile”, a declarat noua procuroră șefă a Parchetului Anticorupție de peste Prut.