„Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun”, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, potrivit Agerpres.
„Pentru al doilea summit, vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.
Moscova a declarat că nu doreşte să participe la summitul din acest weekend şi, prin urmare, nu a fost invitată de ţara gazdă, Elveţia, în timp ce Ucraina doreşte să obţină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.
Pentru acest colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean, „experienţa proastă” a precedentelor formate de negocieri implicând Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a arătat că pentru a pune capăt războiului va fi necesar să ne bazăm pe o largă platformă de sprijin ancorată in dreptul internaţional.
O perspectivă susţinută de „100 sau mai multe ţări” de pe toate continentele, mai degrabă decât doar poziţia Ucrainei, „va fi un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.
Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă şi duminică în Elveţia cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit conceput ca un „prim pas” pentru a găsi calea către pace în Ucraina, dar fără Moscova sau Beijing.
Această „Conferinţă la nivel înalt privind pacea în Ucraina”, care va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, se va desfăşura în urma reuniunii G7, de joi până sâmbătă, în sudul Italiei, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni.
Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, vizată din februarie 2022 de o ofensivă rusă mortală.
Zelenski se va alătura apoi, în Elveţia, reprezentanţilor a peste 90 de state şi organizaţii, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi cancelarul german Olaf Scholz.
Aproximativ jumătate dintre lideri vor fi europeni. Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a „inspira un viitor proces de pace”, dar rezultatul întâlnirii rămâne incert.