“Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. E inacceptabil, indiferent cine şi cum se supără / Nu se poate să ieşi la pensie la 50 de ani, apoi să te angajezi înapoi la stat”
Președintele UDMR a susținut că principiul contributivității trebuie respectat, că pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul și că e inacceptabil să ieși la pensie la 50 de ani, apoi să te angajezi la stat. Totodată, Kelemen Hunor a insistat că facem această reformă pentru noi, pentru sănătatea societății noastre, nu pentru Bruxelles.
Kelemen Hunor, despre principiile ce trebuie respectate în reforma pensiilor
„Principiul contributivităţii nu trebuie schimbat în niciun fel, dar să vedem cât se dă. (…) Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul – este inacceptabil. Nu se poate să aduni tu în ultima perioadă de activitate toate sporurile, toate plusurile care pot fi adunate legal şi apoi calculezi un salariu de unde pleci şi vei avea o pensie mai mare decât salariul net obişnuit.
Nu se poate accepta aşa ceva, indiferent cine şi cum se supără; după care nu se poate accepta să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti toată pensia, după care te angajezi undeva, unii înapoi chiar la stat, mai ales la magistraţi. Şi iarăşi se vor supăra magistraţii. Dar când societatea are nevoie de tine că ai experienţa solidă, profesională, ştiinţifică şi până la urmă şi experienţă de viaţă, la 50 – 52 de ani tu eşti la pensie”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info, potrivit Agerpres.
El a insistat că nu facem această reformă pentru Comisia Europeană, ci pentru noi: „Nu facem pentru Comisie. Într-adevăr, noi ne-am asumat în PNRR aceste chestiuni, dar facem pentru un echilibru social şi pentru un buget sustenabil, nu pentru Comisie”.
Vicepremierul a mai spus că până la adoptarea legii de către Parlament vor fi dezbateri cu toate categoriile interesate: cei din Justiție, Armată, Poliție, Externe etc.
„Vor veni şi misterele de resort cu propunerile şi cu variantele lor, inclusiv cei de la Ministerul de Finanţe, fiindcă şi ei trebuie să se vadă cam cum se aşază, Ministerul Muncii, care este coordonatorul reformei în acest domeniu, şi apoi vom găsi soluţia politică probabil săptămâna viitoare, când va trece prin prima cameră sesizată legea trimisă de Guvern în Parlament, dar nu tacit, cu amendamentele care vor fi discutate şi vor fi finalizate în aceste zile”, a continuat el.
Kelemen Hunor, încrezător că reforma pensiilor va fi adoptată până în iunie
Liderul UDMR a mai susținut că reforma va fi adoptată de Camera Deputaților, for decizional, luna viitoare și, dacă nu va fi sesizată Curtea Constituțională, va fi promulgată la termen.
Întrebat dacă adoptarea legii se va încadra în termenul lunii iunie pentru a putea primi banii din PNRR, a răspuns: „Da, noi zicem că da, ne încadrăm în termen; bineînţeles, nu ştiu dacă va fi atacată la Curte, dar nu cred că CCR va sta pe această lege, pe acest proiect foarte mult timp, că au fost discuţii şi cu reprezentanţii Justiţiei, sistemului, acolo sunt problemele cele mai arzătoare, şi nu cred că va exista o neînţelegere, în sensul de a merge la Curtea Constituţională”.