Gabriela Cristina Mazilu, judecătoarea de la Tribunalul București, pe care Agenția Națională pentru Integritate o acuză de o diferență nejustificată de 30,3 milioane lei între averea dobândită și veniturile realizate, se află pe lista magistraților care solicită acordarea unor sporuri salariale.
Gabriela Cristina Mazilu, pe lista magistraților care cer mai mulți bani
Judecătoarea Gabriela Cristina Mazilu a deschis două litigii, unul la Tribunalul Bihor (pentru drepturi salariale ale personalului din justiție) și la Tribunalul Dâmbovița (calcul drepturi salariale), ambele înregistrate pe aceeași dată, 8 noiembrie 2022 și nefinalizate încă.
Mazilu, alături de mai mulți magistrați, au chemat în instanță Ministerul Justiției, Curtea de Apel București, Tribunalul București, ICCJ și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, solicitând sporuri suplimentare la salariul de bază. În ultimii ani, Gabriela Cristina Mazilu a activat la Judecătoria Sectorului 4, Tribunalul București și Consiliul Superior al Magistraturii.
2% pe zi, pentru perioada în care a lucrat detașat
Potrivit datelor obținute de FANATIK din dosar, magistrații solicită, printre altele ”includerea unui procent de 2% pe zi din indemnizațiile de încadrare, brute lunare” pentru perioada în care au fost detașați sau delegați.
Potrivit OUG 27/2006 , ”judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, dar nu mai puţin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare”.
Ei au dat exemplul procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție, care au beneficiat de această diurnă.
Venituri lunare de peste 5.000 de euro pentru judecătoarea ”anchetată” de ANI
În anul 2022, Gabriela Cristina Mazilu a primit un salariu de 191.932 de lei, de la Tribunalul București, drepturi salariale de 99.132 de lei și o indemnizație de 5.421 de lei, pentru că a luat parte într-o comisie de examen. Media lunară a veniturilor judecătoarei a fost de 24.707 lei, la care se adaugă o pensie de întreținere pentru cei doi copii minori, în valoare de 4.000 de lei pe lună.
Pe data de 11 octombrie 2023, Agenția Națională de Integritate a transmis că a constatat existența unor diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate de judecătoarea Mazilu Gabriela Cristina, în cuantum total de 30.388.515 lei, în perioada exercitării funcției publice.
”Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative.
Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul ANI.
Judecătoarea a avut un credit de 1,5 milioane euro la BRD
În cea mai recentă declarație de avere, Gabriela Cristina Mazilu nu a trecut niciun bun mobil sau imobil, nici active financiare sau bunuri de valoare. În schimb, ea are un împrumut de 150.000 de euro, scadent în 2023. În urmă cu doi ani, judecătoarea declara un credit cu ipotecă pe bunul unui terț, în valoare de 1,5 milioane de euro.
Gabriela Cristina Mazilu a fost căsătorită cu omul de afaceri Cristian Relu Aparaschivei, implicat alături de Remus Truică în dosarul creditelor obținute în mod fraudulos, la BRD. Potrivit unui comunicat DIICOT, în anul 2015, atât judecătoarea Mazilu cât și Aparaschivei au fost urmăriți penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani. În dosar apare și numele ofițerului MAI, Ionuț Victor Nicoreșteanu, pe care ANI îl acuză, de asemenea, că nu poate justifica suma de 1,2 milioane lei.