Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț. Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
În 2022, mai multe site-uri ale lui Iurie Roșca au fost închise de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), din cauza faptului că acestea propagau informații false care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență cauzată de invazia militară a Rusiei în Ucraina.
În anii ’90 – 2000, Roșca a poza într-un fervent apărător al mișcării pro-unire din Republica Moldova, după care după 2009 acesta a devenit fătiș una dintre promotorii ideilor pro-ruse la Chișinău și șef de facto al Sputnik Moldova, împreună cu echipa sa de jurnaliști de la Flux.md.
Cu toții și-au pus ulterior calitățile de jurnaliști în slujba Moscovei și promovării deschise a narațiunilor și dezinformărilor rusești nu numai în Republica Moldova, dar și în estul României și în regiunea Odesa din Ucraina pe calea undelor, acolo unde produsele de propagandă ale Radio Sputnik ajung sau pe frecvențele altor radiouri din Republica Moldova.
Conform investigațiilor, în decembrie 2009, inculpatul, care era viceprim-ministru al RM, a solicitat 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.
Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011, inculpatul ar fi primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul a peste 2,7 milioane de lei).
Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, fiind examinată în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția.
În urma analizei probatoriului administrat, la 2 august 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea traficului te influență, condamnându-l la 6 ani de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis.
Până la rămânerea definitivă a sentinței i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, după care urmează a fi luat sub strajă.
Totodată, s-a dispus confiscarea din contul condamnatului, în folosul statului a sumei de 227 000 de dolari, convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.
Iurie Roșca a emis o reacție pe platforma Telegram în care sugerează că dosarul i-ar fi fost fabricat.