În luna ianuarie, ÎPS Teodosie anunța că se întoarce la catedră după ce Universitatea Ovidius l-ar fi pensionat ilegal la 65 de ani. Ierarhul se baza pe sentința definitivă a Curții de Apel Constanța. Acum judecătorii au motivat sentința care, de fapt, contrazice spusele ierarhului.
Pe 19 ianuarie 2023, judecătorii Curții de Apel Constanța au dat sentința definitivă în procesul intentat de Teodosie Petrescu Universității Ovidius din Constanța (UOC) în care cerea anularea unei decizii a Senatului care nu stabilea o metodologie ce-i i-ar fi putut permite să rămână profesor titular și după împlinirea vârstei de 65 de ani. De asemenea, Teodosie cerea instanței obligarea UOC la prelungirea calității de cadru didactic titular.
Minuta procesului, apărută în ianuarie 2023, prin care se arăta că recursul ierarhului a fost admis și s-a dispus anularea deciziei Senatului UOC l-a făcut pe arhiereu să declare la acea vreme că: „Sunt bucuros că pot să merg să predau ca titular. Așa mi s-a transmis, iar domnul avocat (Adrian Cuculis n.red.) m-a sunat: «Gata, de acum sunteți titular! »…” a spus ÎPS Teodosie în luna ianuarie.
Doar că, zilele acestea, judecătorii și-au motivat sentința și documentul demonstrează că ÎPS Teodosie nu revine la catedră ca profesor titular deoarece instanța a respins capătul de cerere în care acesta solicita obligarea UOC să-l repună profesor titular. „Instanța nu se poate substitui instituției de învățământ în luarea acestei decizii care este rezultatul unei analize”, scriu judecătorii.
Teodosie, greu de pensionat
ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani în decembrie 2020, dar a solicitat Universității prelungirea calității de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Apoi, în vara anului 2021, episcopul nu s-a pensionat, ci a solicitat UOC să-i prelungească din nou această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022.
Doar că, de această dată, Universitatea i-a refuzat cererea invocând articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului: „(1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.
În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute de Legea 1/2011, „nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.
Universitatea trebuie să aibă o metodologie
Această Hotărâre a Senatului UOC i-a fost transmisă ÎPS Teodosie când acesta a cerut, în august 2021, prelungirea calității de profesor titular. Ierarhul a subliniat, în recursul formulat la Curtea de Apel Constanța, că Universitatea a dat dovadă de un „dezinteres total faţă de calitatea actului de învăţământ” care rezultă din faptul că mai puţin de 106 cursuri sunt lăsate fără titulari şi acoperite „la întâmplare” de cadre didactice din alte specialități.
„Având în vedere numărul foarte mare de cursuri acoperite cu soluții de avarie este evident că a fost sacrificată calitatea învățământului teologic în beneficiul unor criterii administrative, ceea ce este contrar spiritului şi scopului Legii nr. 1/2011 (Legea Educației)”, spune ierarhul.
În schimb, instanța constată că legiuitorul nu obligă instituțiile de învăţământ superior să menţină calitatea de titular a cadrelor didactice care împlinesc vârsta de 65 de an ci, din contră, lasă la latitudinea instituţiilor de învăţământ superior atributul de a decide menţinerea calităţii de titular, după o metodologie adoptată de Senatul universitar.
Dar, spun judecătorii, UOC trebuia să-i transmită un răspuns arhiepiscopului la cererea sa din august 2021, nu să se rezume la a-i aduce la cunoștință decizia Senatului luată în luna iulie 2021.
„Este nejustificat refuzul de soluționare a unei cereri de prelungire a activității după împlinirea vârstei de 65 de ani, în sens pozitiv sau negativ (…) În lipsa unui număr suficient de titulari pentru acoperirea normelor, o cerere poate fi respinsă pentru alte considerente, cum ar fi lipsa resurselor financiare ori un management orientat spre angajarea unor titulari pe termen lung, însă toate aceste elemente trebuie prevăzute într-o Metodologie, în caz contrar respingerile pot fi suspectate de arbitrariu”, spun judecătorii.
Trebuie menționat faptul că Universitatea Ovidius din Constanța a avut până în anul 2020 o astfel de Metrodologie.