„Statul român a demonstrat încă o dată solidaritatea și suportul deplin pentru noi, inclusiv pentru sistemul medical. În contextul unui potențial pericol radiologic pentru Republica Moldova din cauza incertitudinii de securitate la centrala atomică din Zaporojie, Ucraina, autoritățile moldovene (Guvernul) urmau să definitiveze un plan de reziliență, să vină cu indicații și sfaturi către populație în caz de declanșarea unui dezastru nuclear, deoarece ne aflăm la circa 740 km distanță rutieră de Zaporojie, iar pe linie dreaptă chiar și mai puțin”, a declarat Boris Gîlca, potrivit anticoruptie.md.
El a explicat că Ministerul Sănătății urma să procure stocuri de preparate de iod neradiocativ pe care apoi să le distribuie prin farmacii la nivel național și să dezvolte protocolul de administrare a acestor preparate, precum și autorizare medicilor de familie să poată prescrie aceste medicamente și să țină evidența.
„Cu regret, stocuri de iodură de potasiu în Republica Moldova nu s-au făcut. Sub presiunea mesajelor publice, Ministerul Sănătății și-a dat seama că nu este pregătit pentru asemenea situații de calamitate radiologică, astfel s-a adresat în regim de urgență către Munisterul Sănătații din România pentru un potențial ajutor. Din fericire și din nou, România a răspuns pozitiv și imediat a livrat un milion pastile de iodură de potasiu”, a precizat Gîlca.
Oficialul a mai spus că, în prezent, Primăria Chișinău are mai multe proiecte comune în derulare cu Ministerul Sănătății din România, detalii care au fost stabilite în urma unei vizite a unei delegații de la Chișinău la București cu ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila.
Republica Moldova a primit din partea României un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu, care să ajute în cazul unui posibil accident nuclear, în contextul luptelor din Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporojie.
România a cumpărat încă din primăvară 30 de milioane de pastile de iod de la Antibiotice Iași în această primăvară pentru a fi distribuite populației, de teama unui posibil accident nuclear, în contextul războiului din Ucraina. Pastilele au costat statul român aproximativ șase milioane de euro, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat a României.