Majoritatea covârșitoare a sesizărilor procesate de experții la linia esc_ABUZ a Salvați Copiii România, care vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii, din mediul online, au vizat materiale care conțin elemente de abuz sexual. Din totalul de 3.439 de rapoarte, în perioada 01 ianuarie-30 aprilie 2024, 3.356 erau materiale care se încadrează la Child Sexual Abuse Material (CSAM), adică 98%. Dintre acestea, 3.359 dintre notificările procesate au fost transmise către ofițerii specializați ai Poliției Române.
Îngrijorător este și că 92% dintre raportările procesate la linia de raportare esc_Abuz reprezintă materiale CSAM autogenerate de către adolescenți. Din totalul rapoartelor procesate, 3.161 sunt materiale autogenerate chiar de către minori. Cele mai multe victime sunt de gen feminin (3.158 de rapoarte), în vreme ce 169 de rapoarte arătau victime cu vârste de sub 10 ani.
Proliferarea acestor tipuri de conținut s-a accentuat în primul trimestru al anului 2024, mai arată o analiză a ONG-ului. Cel mai recent studiu al organizatiei mai semnalează că un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). Doar 9% dintre părinți declară că știu faptul că copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situație neplăcută online.
Medicii români suferă de burnout
Un studiu sociologic făcut anul trecut a arătat că 34-36% dintre medici au burbout. 58% dintre cei cu vârsta sub 35 de ani vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă, a spus președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, într-o emisiune la MedikaTV.
„Rata de burnout este de 34- 36%. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a explicat Daniel Coriu. Un procent îngrijorător a fost obținut atunci când medicii au fost întrebați dacă intenționează să plece din țară, întrebare la care mai bine de jumătate dintre tineri au răspuns pozitiv.
„Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a afirmat Coriu.
Opt din zece medici spun că se tem că pot fi acuzați de malpraxis, ceea ce, spune Coriu, trebuie să modifice legea. „Aproape 80% au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (…) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interes foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa… Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu.
Aproape 15 mii de cazuri de rujeolă
Un număr de 14.879 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în perioada 1 ianuarie 2023 – 12 mai 2024, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică. De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 15 decese din cauza rujeolei. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.941 şi Mureş – 1.173, precum şi în Bucureşti – 1.448. În perioada 6 decembrie 2023 – 12 mai 2024, au fost utilizate 142.489 de doze de vaccin ROR, din care 23.173 utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.
Salina Praid, inaccesibilă
Salina Praid, un important obiectiv turistic al României,este inundată de ape de inflitrație din pârâul Corund. Societatea Naţională a Sării S.A a decis sistarea activității de producție și de vizitare în Salina Praid. Decizia are ca scop protejarea și siguranța personalului și a vizitatorilor, până la rezolvarea situației create de infiltrații.