Orice entitate ale cărei activități presupun contactul direct cu copiii este obligată să ceară certificate de integritate comportamentală oricărui angajat, voluntar sau orice altă persoană care interacționează cu minorii. Mai precis, ei trebuie să facă dovada că nu sunt agresori sexuali. Copiii recunosc că știu puțin despre abuzul sexual, le este teamă să îl reclame și evită să se adreseze autorităților.
Unu din trei adolescenți nu ar avea încredere să vorbească cu părinții dacă ar trece printr-un abuz sexual, din cauza fricii și a rușinii, potrivit statisticilor World Vision România. Tot unul din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliție. Încrederea cea mai scăzută este, însă, referitor la cadrele didactice.
Aproape unu din patru (24%) s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală. În același timp, 17.5% spun că la școală au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegi. În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescenții au răspuns că de la alte persoane.
Întrebați de situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar, 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenți spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar circa 21% au fost urmăriți pe stradă.
Dintre adolescenții care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimțământ, doar în 35% dintre cazuri aceștia spun că agresorii sunt necunoscuți.
Peste 22% dintre elevii chestionați spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc. Unu din zece adolescenți crede că mimarea actului sexual în fața unei persoane (fără ca actul sexual să aibă loc) nu reprezintă deloc o formă de abuz sexual, iar 18.4% cred că este abuz doar într-o mică măsură.
Întrebați în ce măsură consideră că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli este o formă de abuz sexual, 9% au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.
16,5% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să denunțe un abuz pe o platformă online, decât față în față. În același timp, peste un sfert dintre profesori (27,3%) ar alege o platformă online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numărului de urgență 112 sau Telefonul Copilului 119 (doar 10,9% ar prefera această modalitate).
Fetiță violată de antrenor
O fetiță de 7 ani care urma cursuri de înot acolo ar fi fost violată chiar de instructorul său. Mama copilei a anunțat poliția, iar acuzatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Abuzul ar fi avut loc în timpul cursurilor de înot la care fetița participa, la bazinele clubului Dinamo. Potrivit informațiilor de până acum, instructorul în vârstă de 20 de ani ar fi abuzat copila chiar în bazinul de înot. Mama fetiței a anunțat poliția imediat după ce a aflat ce s-a întâmplat.
Individul a fost identificat și, în baza probelor, a și fost reținut. El va fi prezentat în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii spun că acuzatul va fi judecat pentru viol potrivit noilor reglementări legislative care se aplică în astfel de cazuri. Asta înseamnă pușcărie cu executare între 7 și 12 ani.
Reprezentanții clubului sportiv Dinamo au reacționat imediat și spun că i-au desfăcut contractul de muncă instructorului care lucra la ei de mai puțin de un an an. De asemenea, clubul a pus la dispoziția anchetatorilor imaginile de pe camerele de supraveghere și anunță că va solicita întregului personal prezentarea unui certificat care atestă integritatea comportamentală.