De la începutul războiului din Ucraina, cursul pro-occidental al micii Românii de peste Prut s-a accelerat. În decembrie 2023, statele UE au decis să înceapă negocierile cu Republica Moldova pentru aderarea la UE. Procesul va dura însă mulți ani, și se va derula cu siguranță pe fondul unui răspuns agresiv consacrat al Moscovei, capitală a unei Federații din care ministrul de externe Serghei Lavrov amenință în mod regulat Chișinăul, în vreme ce Kremlinul își intensifică războiul hibrid împotriva țării.
În prezentul digital al Republicii Moldova rețelele de socializare sunt inundate de propagandă și minciuni. O propagandă care atrage în special populația de limbă rusă pe fondul unei împărțiri a opiniei publice între susținătorii unui curs pro – Putin și unul pro – occidental. „Trăim de ani de zile cu o amenințare hibridă permanentă, iar garanțiile de securitate au devenit și mai precare în ultimele luni”, spunea de curând Mihail Lupașcu, ministrul de stat pentru Digitalizare, cel care nu trebuie doar să digitalizeze administrația, ci să gestioneze un alt proiect ambițios, anume înființarea unei Agenții de Securitate Cibernetică.
De fapt, având în vedere amenințarea rusă, Moldova nu se bazează doar pe aderarea la UE, ci și pe high-tech pentru a face economia moldovenească să nu mai fie la cheremul lui Putin. Chișinăul vrea să copieze modelul de succes economic al Israelului și să construiască o industrie IT puternică.
„Moldova este o țară săracă, fără resurse naturale, cu un vecin dificil și cu o populație mică, dar bine educată”, declara presei germane Natalia Dontu, șefa Parcului de Inovare și Tehnologie din Moldova (MITP), un program de înființare și conectare în rețele de companii IT, adăugând: „Buna educație și etica înaltă a muncii populației noastre sunt materia noastră primă”.
Într-o epocă în care transformarea digitală este cuvântul cheie al creșterii și dezvoltării economice, Moldova a reușit să-și găsească propriul campion tehnologic. Moldova Innovation Technology Park este instrumental în sculptarea unui loc aparte pentru țară în peisajul global al industriei IT.
Silicon Valley din Balcani
Pentru unii, programul de inovare și tehnologie al Chișinăului poate suna fantezist. Un obiectiv de genul Silicon Valley în Balcani, ieșit dintr-o economie săracă, izolată și coruptă, nu poate fi realizat decât cu multă implicare și voință politică. Cu toate astea, povestea personală a secretarului de stat MihaiLupașcu de la Ministerul Dezvoltării Economiei și al Digitalizării ilustrează spiritul de optimism din Chișinău. Expertul IT a făcut parte multă vreme din marea diaspora moldovenească. A locuit în Franța timp de unsprezece ani și a lucrat ca și consultant în management și expert în securitate cibernetică. Când a fost întrebat de guvern dacă vrea să revină în Moldova pentru a pune umărul la modernizarea statului, a acceptat rapid. „În decurs de o lună, îmi făcusem bagajele și eram în drum spre Chișinău”, mărturisea Mihai Lupașcu, menționând că a întâlnit în repetate rânduri repatriați cu povești similare.
Moldova, teren fertil pentru companiile IT
În Moldova, noul val tehnologic nu este creat doar de oamenii întorși în țară cu know-how-ul lor dobândit în Vest, ci și o sumedenie de companii noi de profil. Doar anul trecut au fost înființate 400 de companii IT, multe dintre ele cu capital străin. Statul atrage companii de IT cu, printre altele, o taxă unică redusă la șapte procente din vânzările acestora. Toate celelalte taxe sunt eliminate.
Pentru comparație: alte companii au cote de impozitare de 14 până la 21 la sută. Cadrul legal și tehnologic pentru companiile IT este considerat a fi unul dintre cele mai bune din regiune. Forța de muncă este, de asemenea, bine pregătită. Ca și în alte multe țări din fosta sferă de influență sovietică, ingineria, IT-ul și matematica sunt subiecte populare de studiu. În plus, și salariile IT-iștilor moldoveni sunt evident mai mici decât în Europa de Vest.
De asemenea, scena tehnologică de dincolo de Prut este deja cunoscută dincolo de granițele țării ca fiind una ceva mai neconvențională decât cele concurențiale, tocmai rin faptul că oferă soluții creative și nu soluții standard tipice.
Guvernul Republicii Moldova vede economia digitală ca fiind cea mai rapidă cale către o economie mai modernă, care să aducă mai multă prosperitate pentru cetățenii săi. „Statul moldovean a facilitat încheierea de contracte cu clienții din Europa, SUA sau China și găsirea de noi parteneriate în toată lumea”, spune Andrei Juc, fondatorul mai multor companii online,adăugând:: „Moldova este, de asemenea, cu mulți pași înainte când vine vorba de e-guvernare”.
Dezvoltare după externalizare
Antreprenorii moldoveni oferă servicii din ce în ce mai sofisticate în domeniul IT. „În mod istoric, industria IT din Moldova a început ca externalizare. Acum ne concentrăm pe dezvoltarea de produse pentru că este mai profitabil și acest lucru face posibilă oferirea de salarii mai mari”, spune Natalia Dontu, administratorul proiectului guvernamental Moldova Innovation Technology Park. Cu alte cuvinte, pe termen lung Chișinăul nu vrea doar să facă bani realizând sarcini administrative pentru companii din străinătate. „Ne bazăm pe produse dezvoltate în Moldova, care sunt controlate și de companiile moldovenești”, menționează Natalia Dontu, arătând că vede un mare potențial în dezvoltarea jocurilor video, producția de efecte speciale sau aplicații pentru realitate augmentată și realitate virtuală.
În ciuda entusiasmului, însă, cel mai mare obstacol în calea spre a deveni bijuteria IT a Balcanilor este deficitul de muncitori calificați în Moldova. În mod tradițional, mulți absolvenți de universități au părăsit țara extrem de săracă pentru a-și găsi o viață mai bună în Europa. Dar industria IT în creștere și noul guvern pro-european pot contribui acum la o contra-ofertă pentru specialiștii IT ce ar putea fi convinși să revină într-o țară de origine care le-ar putea oferi, în viitorul apropiat, mult mai multe decât a făcut-o în trecut.