Psihologii și liderii ONG-urilor cu experiență îndelungată în activități de sensibilizare a opiniei publice cu privire la situația copiilor cu dizabilități acuză inerția comunității și tolerarea vinovată a unor prejudecăți sociale și interese sau comodități personale îndelung exersate la nivel de mental colectiv.
”Frica unei anumite persoane de a-și pierde poziția de director poate ascunde chiar și un viol repetat. Ce poate face un director ca să-și apere scaunul? Se va înconjura de acte. De mărturii, de depoziții și va îngropa astfel, un dublu viol, sub un teanc uriaș de hârtii. Într-o școală de stat a ieșit la iveală faptul că un copil a fost violat în baie de către un coleg mai mare. Ulterior, acest copil a devenit victima bullyingului, în urma căruia a mai fost violat încă o dată, ceea ce înseamnă că de astăzi, la nivel național, bullyingul nu aduce doar sinucidere, aduce și viol”, a declarat psihologul Radu Leca (foto), acuzând o ”conspirație a tăcerii” între părinți și profesori, care a avut ca rezultat producerea celui de al doilea viol.
”În conformitate cu noțiunea de psihologie a maselor, știm că masele se domină. Se mută din loc în loc cu frică, prin frică, de frică. De frică, un grup de profesori și de părinți care a știut de primul viol a tăcut. Tăcerea lor, a directorului, a dirigintei, a părinților de pe grupul de whatsapp, a făcut posibilă repetarea violului. Toți trebuie să răspundă într-un fel penal, alături de făptuitor”, a mai opinat psihologul Radu Leca.
Trei agresori tăcuți care umbresc procesul de dezvoltare în școli
Indiferența vinovată a actorilor scenei educaționale este acuzată, cu referire la drama petrecută în incinta Școlii Nicolae Titulescu din București, și de psihologul clinician Roxana Cișmașu (foto).
”Este România pregătită pentru copiii cu nevoi speciale? Sunt cadrele didactice suficient de implicate pentru a crea contexte favorabile acestor copii în școlile de masă?
Totuși, într-o comunitate școlară, profesorii trebuie să țină cont de toate nevoile esențiale ale tuturor copiilor, fie ei tipici sau atipici. Una dintre acestea este nevoia de siguranță. O alta ar fi nevoia unei comunități stabile care să îi conțină. Ori, pentru că sunt indiferenți, pentru că se simt incapabili de a gestiona agresiunile întâmplate zi de zi, sau realmente sunt dezinteresați în a gândi programe speciale de incluziune și dezvoltare personală, profesorii trec cu vederea multe dintre situațiile apărute în școli. Indiferența, incapacitatea de a gestiona situațiile de crize educaționale și dezinteresul sunt cei trei agresori tăcuți care umbresc procesul de dezvoltare în școli la ora actuală”, declară psihologul clinician Roxana Cișmașu.
”În an electoral, pe cine mai interesează consumul de droguri, violența sau abuzurile?”
”Un copil este violat a doua oară într-o școală! Nu o dată, din întâmplare sau din tumultul hormonilor ci pentru că prima oară nu s-a luat nici o măsură! Sau poate pentru că ”se poate” și activitățile sexuale în W.C. – urile școlare sunt ceva obișnuit”, punctează și Cristian Roman (foto), președintele Asociației ”Taxiul cu Bomboane”, ONG cu o prodigioasă și medaliată activitate în aria dizabiltății, continuând: ”Grav este că fapta s-a întâmplat la câțiva metri de Guvernul României, nu departe de reședința președintelui ce își dorește o “Românie Educată”, la doi pași de marea majoritate a ambasadelor europene! Probabil de aici și mediatizarea excesivă în timp ce în zona rurală nasc pe capete minore violate, și tot pe viol se întemeiază și atâtea ”familii tradiționale”.
Cristian Roman, președintele Asociației ”Taxiul cu Bomboane”, aduce sub reflector și contextul social controversat și contestabil care însoțește drama de la Școala Nicolae Titulescu: ”Copilul abuzat face parte din comunitatea CES! Mă mir că media a luat atitudine! Media și ratingul! Probabil undeva sub teancul de subiecte trebuie ținut un alt subiect arzător! Să vă spun că de 3 ani suntem în “piața” concursurilor de proiecte cu Gestionarea Emoțiilor și, chiar dacă am fost premiați cu acest proiect, o primărie consideră acum că acesta nu este de actualitate iar alții, după ce cu doi ani în urmă la rându-le ne premiau, acum ăsta ne depunctează pentru “lipsă de experiență”? Nu vă mai spun! Consumul de droguri, violența sau abuzurile sunt “emoții necontrolate”. Dar pe cine interesează într-un an electoral? Pe nimeni!”