Dosarul având ca obiect „anulare act administrativ” a ajuns la Tribunalul București pe data de 25 iulie, iar joi, 28 iulie a apărut pe portalul instanțelor de judecată.
Ion Iliescu are calitatea de pârât, alături de Administrația Prezidențială, reclamant fiind Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSpR).
Într-o ședință din 31 mai, SSpR din subordinea Guvernului a decis să înceapă procedurile prin care i se retrage certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 fostului președinte Ion Iliescu.
„În acest sens, în unanimitate s-a decis de către membrii Comisiei art. 49 transmitarea către Serviciul Juridic a unui exemplar din prezentul Proces-Verbal, în vederea demarării acțiunii de anulare a certificatului în instanța de contencios administrative, iar ulterior pronunțării de către instanță a hotărârii judecătorești de anulare, transmiterea unei adrese către Serviciul pentru revoluționari în vederea retragerii titlului”, se arată în documentul SSpR.
Decizia a fost luată în unanimitate, după ce a fost depusă o solicitare din partea Asociației 21 Decembrie 1989 și au fost verificate documentele și s-a constatat că Ion Iliescu nu a întrunit condițiile pentru a acest certificat.
Din ce motive rămâne Iliescu fără titlul de revoluționar
Potrivit documentului, „comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.
„Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se completează în documentul citat.
Odată cu pierderea acestui certificat, Ion Iliescu ar putea pierde și anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi:
- prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat,
- acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale,
- medicamente gratuite,
- acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.