Pe de altă parte, ar putea pierde calitatea de consilier de la ANRE, în urma aplicării pachetului de legi privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare.
De altfel, postul de la Electrica Furnizare tocmai a fost eliberat fiind revocat din funcție Claudiu Daniel Rădulescu. Dumitru Chiriță nu a răspuns solicitării HotNews.ro de a confirma această informație.
În același timp, nu este sigur că Dumitru Chiriță își va putea păstra actualul scaun de la ANRE, din cauza legilor privind reducerea cheltuielilor bugetare, asupra cărora Guvernul României și-a asumat, în septembrie, răspunderea în Parlament. “Vom aplica ad-litteram legea (…) Va trebui să reducem nu doar numărul de consilieri la cabinetul demnitarilor, ci va trebui să intervenim și pe funcțiile de conducere și să identificăm locurile vacante pe care să le eliminăm”, a declarat, marți, George-Sergiu Niculescu, actualul șef al ANRE, în cadrul unei conferinței anuale organizate de InvesTenergy.
Sinecurile de la ANRE plătite cu mii de euro
HotNews.ro a scris recent că reglementatorul din energie ar fi în continuare controlat, din umbră, de aceleași persoane care s-au aflat la butoane până în aprilie. Fostul președinte Dumitru Chiriță (PSD) nu a părăsit ANRE după ce i-a expirat mandatul, ci a fost încadrat pe o funcție fantomă, cea de expert la Cabinetul Vicepreședinților, din care a reușit să organizeze o conducere paralelă a instituției, bazându-se pe loialitatea directorilor numiți în perioada sa, au declarat pentru HotNews.ro surse din piață.
ANRE a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că Dumitru Chiriță a fost încadrat în funcția de Expert la Cabinetul Vicepreședinților, pe durata mandatului de vicepreședinte al lui Andronache Gabriel (sprijinit de PSD). Întrebați despre sumele cu care este plătit în prezent, reprezentanții ANRE susțin că sunt confidențiale, conform art. 163 alin. (1) din Legea 53/2003 și a contractului colectiv de muncă. Potrivit surselor HotNews.ro, remunerația ar fi în jurul a 5.000 euro/lună.
Este o funcție inutilă în condițiile în care la ANRE există un Consiliu Consultativ de 13 membri, numit prin decizie de către premier și este format din specialiști din mai multe sectoare cu interese în domeniul energetic. Aceștia nu sunt remunerați, iar fiecare decizie luată de Consiliul de reglementare trebuie să fie supusa unui aviz consultativ formulat de acest consiliu.
Reamintim că Dumitru Chiriță a fost șef al ANRE în perioada 2017-2023, înainte fiind pe rând electrician, sindicalist și apoi deputat PSD. Pentru funcția de președinte al ANRE ajunsese la o remunerație de 60.000 lei/lună, potrivit ultimei declarații de avere, depusă anul trecut.