Înaltul oficial american s-a întâlnit marți cu Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, unde au discutat despre programul Visa Waiver, dezvoltarea cooperării economice și în materie de energie, acțiunea coordonată România-SUA-UE și state din regiunea Mării Negre pentru îmbunătățirea conectivității la nivel regional, cu potențial de a crea noi oportunități economice pentru România, potrivit MAE.
„Constatăm o interferență străină în alegeri”
Întrebat despre acuzațiile cum că Rusia s-ar fi amestecat în alegerile din România, secretarul american a declarat că SUA a observat la rândul ei acest lucru, pe care îl consideră îngrijorător, notează G4Media.
„Guvernul Statelor Unite susține democrația. Vrem ca poporul român să facă alegerea pe care o consideră potrivită pentru el. Și constatăm o interferență străină în alegeri, atât un model care a fost atribuit Rusiei în alte cazuri de manipulare a rețelelor sociale și a altor manipulări, cât și foarte clar, conform rapoartelor românești, intruziuni rusești în instituțiile publice. Și acest lucru este îngrijorător, deoarece face mai dificil pentru poporul român să ia deciziile pe care are dreptul suveran să le ia. Vrem ca românii să decidă pentru România fără aceste interferențe străine”, a explicat O’Brien.
De asemenea, despre cum va arăta relația România-SUA în contextul revenirii lui Trump, acesta a asigurat că Statele Unite, indiferent de cine se află la conducere, văd România drept un aliat solid și de încredere.
„Cred că România a fost un partener și un aliat atât de bun încât se află într-o poziție foarte bună cu noua administrație. Atât Republicanii, cât și Democrații văd România ca pe un aliat solid – angajamentele pe care România și le-a luat de a se dezvolta în Marea Neagră pentru a sprijini lupta împotriva agresiunii ruse și angajamentul României pentru o relație economică puternică între SUA și România. Cred că toate aceste lucruri sugerează că relația va rămâne foarte puternică în viitor”, a mai declarat secretarul.
Acesta a vorbit și despre criza energetică din Republica Moldova, lăudând Chișinăul pentru eforturile sale în ce privește apropierea de Occident. De asemenea, a subliniat faptul că România ar trebui să sprijine în continuare vecinul de peste Prut.
O’Brien, despre afirmațiile lui Georgescu privind baza Kogălniceanu
O altă întrebare importantă pusă oficialului american este cea cu privire la declarațiile lui Călin Georgescu, cum că baza NATO Mihail Kogălniceanu poate fi folosită pentru a lansa o ovensivă împotriva Rusiei.
„Într-un cuvânt, prostii. Aceasta este o bază românească pentru a apăra România. România găzduiește acolo câțiva militari americani care ajută România să se apere. Cred că acest tip de propagandă a fricii chiar nu își are locul. Și ar trebui să încerce să ofere niște dovezi dacă va continua cu astfel de declarații”, a răspuns O’Brien.
În cadrul unui interviu acordat podcasterului Shawn Ryan, Georgescu, pe lângă declarația privind baza Kogălniceanu, a vorbit despre o așa-numită „rețea Soros”.
„Sistemul este peste tot. Este o rețea făcută de Soroș, de la bune începuturi. (…) Vreau să fiu foarte clar, din primul minut când voi fi președinte, rețeaua Soroș va fi interzisă. Interzisă! Pentru că au făcut foarte multe daune țării noastre. Au creat un precedent periculos pentru toată lumea”, a susținut Călin Georgescu în podcastul lui Shawn Rayn.