Începând de astăzi, impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de la 16% la 70%. Acesta va fi aplicat deciziilor de impunere emise de autoritățile fiscale de acum încolo.
Prin urmare, persoanele care au fost subiectul unor controale fiscale și primesc decizia în perioada următoare, vor fi supuse acestui nou procent de impozitare.
Această măsură luată de ANAF își propune să penalizeze veniturile nejustificate, în speranța că vom mai reduce și noi din evaziunea fiscală.
Persoanele vizate vor păstra doar 30% din sumele acestea pe care nu le pot justifica.
Măsura drastică stârnește discuții în rândul specialiștilor în fiscalitate, care o văd ca pe un act de moralitate a societății, punând în aplicare proverbul „Hoțul neprins e negustor cinstit.”, scrie Hotnews.ro.
Spun specialiștii că cei care se află sub control fiscal se vor mulțumi că le rămân, totuși, bani în buzunar, chiar dacă aceștia sunt fructul unor activități ilicite.
În trecut, rata de impozitare de 16% a fost aplicată unor categorii profesionale, cum ar fi medicii acuzați de luare de mită și maneliști, fără ca detaliile acestor cazuri să fie dezvăluite public din cauza secretului fiscal.
Problema este că în urma acestei măsuri, au apărut o mulțime de discuții aprinse din spațiul public, alimentate de îngrijorări și chiar speculații legate de aplicarea noii reguli fiscale.
Mulți se întreabă dacă ANAF va impune 70% impozit pe banii primiți la nuntă de exemplu. Această temere a fost amplificată cumva și de unele declarații apărute în mass-media, după adoptarea Legii 296/2023.
Clarificările au venit într-un final de la ANAF, în urma confuziei generate în spațiul public. Instituția a precizat că veniturile obținute în cadrul nunților sau botezurilor sunt considerate sume identificate, și prin urmare, nu vor fi supuse noii taxe de 70%.
Astfel, veniturile din aceste ocazii speciale rămân neimpozitate, eliminând temerile legate de o posibilă taxare excesivă.