Mii de persoane și operatori economici care dețin clădiri în Capitală au fost luați în vizor de inspectorii din cadrul Primăriilor de Sector. Potrivit legii, în cazul în care clădirile sunt neîngrijite și sunt lăsate în paragină, cei care le dețin pot fi sancționați cu plata unui impozit anual ce poate fi majorat chiar și de 5 ori, cu votul consilierilor locali. Este vorba de clăriri neîntreținute, fațade deteriorate ori acoperișuri cu probleme, toate generând un risc ridicat pentru trecătorii ce pot fi răniți în cazul despinderii unor bucăți din construcție.
Primele somații au fost transmite celor care au clădirile și terenurilor neîngrijite ori neîmprejmuite. Aceștia primesc un termen, în general se alege o perioadă de 6 luni, până la care trebuie să execute lucrări de modernizare a imobilului ori de salubrizare a zonei adiacente. Dacă se conformează și să încadrează în perioada impusă de autoritățile locale atunci măsura supra-impozitării se revocă. Practic, se merge pe principiul nepedepsirii celui care greșește ci îndreptarea lui. E drept că procedura de impunere a majorării cu până la 500% este dusă până la capăt în cazul proprietarilor care sfidează notificarea Primăriei.
În sectorul 3, spre exemplu, inventarierea clădirilor cu probleme a început încă din anul 2019. Sunt peste 600 de locații identificate și pentru care s-au emis hotărâri de Consiliu Local cu supraimpozitare. Proprietari obligați să achite mai mult impozit pe clădiri sunt și în sectorul 1 dar și în sectorul 2 însă de cele mai multe ori s-a ales varianta de mijloc, o majorare cu 200%, poate și pentru că majoritatea celor somați s-au conformat și au remediat problemele.