Politicianul fugar a condamnat atât decizia de suspendare a posturilor TV, cât și susținătorii acesteia, între care politicieni, diplomați și jurnaliști.
„Privesc la acești boschetari politici amărâți, care au preluat puterea în Republica Moldova, cu ajutorul unor patroni străini, și îmi dau seama că țara e condusă de maimuțe, cărora le-au fost date în mâini grenade. Și cum pofta vine mâncând, uite că au decis să le detoneze. Atunci când un regim decide, în mod arbitrar, în baza unor falsuri grosolane, să închidă gura presei, este cel mai mare atentat la libertatea de exprimare. Iar toți cei care astăzi aplaudă această decizie monstruoasă de închidere a unor posturi de televiziune – jurnaliști plătiți de Occident, deputați, analiști și oameni de rând, nu conștientizează că, prin asta, încurajează tirania. Este de parcă stai la circ și vezi cum o maimuță a luat, din greșeală, o grenadă și aleargă cu ea prin tribune, iar tu, în loc să te salvezi și să oprești maimuța, râzi, aplauzi și o încurajezi”, a spus Ilan Șor.
A reacționat și o altă formațiune de opoziție, PSRM, care ar controla unul dintre posturile TV, vizate hotărârii de suspendare a licenței. Reprezentanții Partidului Socialiștilor s-au arătat indignați și spun că acțiunea neîntemeiată va fi atacată în instanță.
,,Absolut nemotivat, încălcând grav normele internaționale și legislația Republicii Moldova, regimul Maiei Sandu face o curățare a mass-media din țara noastră și instituie o cenzură politică totală, în interesul partidului de la guvernare. Închiderea posturilor tv de opoziție demonstrează încă o dată lașitatea, lipsa de scrupule și ipocrizia regimului de la guvernare. Anterior, regimul Sandu și PAS și-au subordonat (Parlamentului) postul public de televiziune Moldova-1. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care conduce Comisia pentru Situații excepționale, trebuie demisă”, au anunțat aceștia.
De cealaltă parte, președinta Republicii Moldova Maia Sandu declară că decizia a fost luată în baza constatărilor ,,Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a punctat șefa statului.
Totodată, ea a adăugat că în situația incertă în care se află Republica Moldova este foarte important să fie prevenită orice încercare de destabilizare. „Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiție”, a punctat șefa statului.
În data de 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a suspendat licența a șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Hotărârea a fost luată pentru ca ,,să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase”. Aceasta este valabilă în timpul stării de urgență.