Cu sprijinul Rusiei, Ilan Șor a devenit o figură de frunte în campania Moscovei de destabilizare a Moldovei, o țară mică și săracă, situată între Ucraina și România. Confruntat cu acuzații – și, de săptămâna trecută, cu o condamnare în contumacie – că a furat 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean în 2014, el s-a refugiat în Israel.
De acolo, liderul opoziției, care este încă membru al parlamentului moldovean, a denunțat acuzațiile la adresa sa ca fiind motivate politic, a organizat proteste regulate în țara sa natală și a răspândit dezinformări despre care criticii spun că sunt menite să submineze eforturile Moldovei de a se alinia mai aproape de Uniunea Europeană și de a se îndepărta de Rusia. În iunie anul trecut, Moldova – care a condamnat în mod repetat războiul rusesc din Ucraina – a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, alături de Ucraina.
Șor este cetățean israelian și a fost sancționat de Statele Unite în octombrie și de Regatul Unit în decembrie. Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze orice aspect legat de activitățile lui Șor, oficialii afirmând că este vorba despre o problemă juridică.
„Nu vrem ca teritoriul altor țări să fie folosit ca rampă de lansare pentru atacuri hibride împotriva noastră și pentru încercări de a aduce violența aici”, a declarat un oficial de rang înalt din Chișinău, capitala Republicii Moldova, atunci când a fost întrebat ce părere au despre prezența lui Șor în Israel.
Săptămâna trecută, un tribunal din Chișinău l-a condamnat pe Shor la 15 ani de închisoare pentru implicarea sa în jaf și a dispus confiscarea a 290 de milioane de dolari din activele sale. Șor susține că verdictul a fost „o răzbunare pentru mișcarea de protest” și a promis că acesta va fi „anulat a doua zi după schimbarea regimului”.
Înainte de recenta condamnare, Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova, a declarat pentru Agenția Telegrafică Evreiască dcă Moldova are informații despre „o coordonare clară între Șor și Rusia în încercările lor comune de a destabiliza Moldova”.
„Realitatea este că Șor încearcă să aducă violența în stradă”, a adăugat Popescu. „El acționează de pe teritoriul israelian și acest lucru este problematic. Această situație legată de Șor este un factor care este problematic pentru țara noastră, pentru stabilitatea ei și pentru stabilitatea regiunii. Amploarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova prin mijloace violente a crescut în ultimul timp și asta contează foarte mult.”
Înaintea unui protest din centrul Chișinăului de luna trecută, unde 54 de persoane au fost arestate, poliția din Moldova a declarat că a reținut șapte persoane cărora li s-a promis până la 10.000 de dolari fiecare pentru a provoca violențe în timpul protestelor. Presa din Moldova a relatat că Partidul Șor, creat de Șor în 2015, a mituit oameni pentru a participa la proteste și i-a adus cu autobuzul din orașe din întreaga Moldovă.