Dodon a primit de la asociația de afaceri „Delovaia Rossia” din Moscova, în șapte luni, chiar și după începerea invaziei ruse din Ucraina, suma de 20 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 300.000 de dolari în conturile asociației de afaceri moldo-ruse pe care o conduce, potrivit unei investigației a RISE Moldova și Centrul Dossier din Rusia.
Rusia încearcă să împiedice apropierea Republicii Moldova de occident și folosește toți vectorii de influență de la Chișinău pentru a-și atinge acest scop. Printre săgețile ruse din Moldova se numără și Dodon.
Referendumul are loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Maia Sandu a înţeles un lucru care o sperie foarte mult. Boicotul şi eşecul referendumului constituţional este boicotul şi eşecul ei personal. Iată de ce ea este atât de disperată să mobilizeze lumea la referendum. Se teme pentru dânsa!”, a scris Dodon pe conturile sale de social media.
În opinia sa, acesta este motivul pentru care Maia Sandu, care aspiră la realegerea ca preşedinte în cadrul scrutinului ce va avea loc concomitent cu consultarea populară, încearcă să mobilizeze cetăţenii pentru a merge la vot.
Referendumul „nu decide dacă vom fi în UE sau nu. El e altceva. El e referendumul personal, de buzunar al Maiei Sandu. Şi el trebuie boicotat. Iar Maia Sandu lipsită de votul cetăţenilor. Ea şi referendumul ei electoral nu merită susţinerea moldovenilor”, a subliniat el.
Poziţia lui Igor Dodon diferă de cea a blocului pro-rus Pobeda (Victoria). Liderul Pobeda, Ilan Şor, a făcut apel vineri la cetăţenii din R. Moldova să voteze „Nu” la referendum.
„Boicotarea referendumului este acelaşi lucru cu a vota favorabil deoarece, cu cât participă mai puţini oameni, cu atât este mai mare ponderea celor care sunt în favoarea aderării la UE”, a declarat Şor, urmărit de justiţia de la Chişinău pentru fraudă bancară, la un congres al Pobeda desfăşurat la Moscova.