Pensiile, alocațiile copiilor și salariile bugetarilor vor fi plafonate, crește impozitul pe dividende, iar băncile vor plăti un impozit mai mare.
Tot în următoarea perioadă ar trebui îndeplinite și mai multe jaloane din PNRR, pentru ca țara noastră să nu piardă bani europeni.
Printre acestea: pensiile speciale și reforma companiilor de stat. Nu în ultimul rând, premierul Bolojan a anunțat că vrea să taie din banii primiți de partide de la stat.
Din 1 ianuarie, mai multe venituri vor rămâne la nivelul din decembrie 2025: alocațiile copiilor, salariile, sporurile, primele și compensațiile bugetarilor, dar și indemnizațiile demnitarilor.
Nu se vor actualiza cu rata inflației pensiile, nici cele de stat, nici cele speciale – pentru magistrați, parlamentari ori militari.
Indemnizația de hrană de la stat se va acorda doar celor cu salarii sub 6.000 de lei. Cu excepția militarilor și polițiștilor, ceilalți bugetari nu vor mai primi premii și bonusuri, ci doar tichete de creșă, și nu vor primi bani pentru orele suplimentare.
Iar angajații de la stat nu vor fi compensați în bani nici pentru concediile neefectuate. După reducerea sporului de vătămare, și alte sporuri ar putea fi ajustate sau tăiate.
Din 1 ianuarie, impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%. Iar băncile, care plătesc acum un impozit special pe cifra de afaceri de 2%, vor plăti dublu începând cu 1 iulie, procent ce se va păstra și din 1 ianuarie. Asta deși, din 2026, era programat să scadă, la 1%.
Iar instituțiile de stat nu vor putea organiza concursuri nici în 2026, decât cu aprobare și în anumite condiții. În plus, nu au voie să cumpere ori să închirieze autoturisme ori mobilier.
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: „Impactul pe 2026 din venituri totale este de 35 de miliarde și din cheltuieli de 57 de miliarde, dar aici trebuie să luați în calcul că am inclus tot ce era în ordonanța trenuleț. Din aceste 57 de miliarde, 18 miliarde reprezintă înghețarea salariilor și a pensiilor și a tuturor celorlalte drepturi conexe care făceau parte din ordonanța trenuleț pentru 2026.”
În plus, Guvernul își propune să ia măsuri pentru îndeplinirea unor jaloane din PNRR, din cauza cărora Comisia ne-a blocat plata a 869 de milioane de euro din PNRR. Vor fi actualizate redevențele și vor fi valorificate mai bine sau vândute unele active publice.
Tot pachetul de măsuri ar trebui adoptat până la finalul lunii iulie și va conține și un plan pentru pensiile speciale.
Un proiect de lege privind pensiile magistraților, depus în aprilie, prevede creșterea vârstei de pensionare de la 48 de ani, cât este acum, la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026. Inițiativa a trecut de Camera Deputaților, dar este blocată în comisiile de la Senat.
Termenul până la care trebuie să avem promulgată o propunere legislativă privind reforma pensiilor speciale este sfârșitul lunii noiembrie. În caz contrar, riscăm să pierdem 231 de milioane de euro. Iar Guvernul își propune să micșoreze subvențiile acordate partidelor politice la următoarea rectificare bugetară.