Iahtul de lux – „Graceful” – al președintelui rus Vladimir Putin a părăsit Hamburgul neterminat luni – și acum va fi probabil finalizat la Kaliningrad, acolo unde a ajuns în după-amiaza zilei de miercuri.
Fotografiile celor care au reușit să surprindă nava părăsind șantierul naval „Blohm + Voss” din portul Hamburg, și parcurgând ecluza din Brunsbüttel, prin pasajul canalului către Kiel, spre Marea Baltică, arată vasul de lux al lui Putin, cotat la 87 milioane de euro, navigând cu fragmente de bandă de izolație nedezlipite de pe carenaj și cu ferestrele încă acoperite cu folie de protecție, folosită în cazul lucrărilor de reparații.
De asemenea, fotografiile arată noile balcoane, vopsite cu albă, dar și noua pupă, care include o piscină considerabil mărită, aceasta fiind zona în care sudurile au rămas vizibile pe alocuri, chituirea și vopsirea urmând să aibă loc în portul rusesc de destinație, Kaliningrad
Nu în ultimul rând, nici ”cusăturile” de sudură de pe cele două balcoane nu au fost chituite, șlefuite și vopsite, iar zonele de prindere cu materialul de înaltă calitate – gel epoxidic – din care este confecționată coca vasului, au fost șlefuite doar provizoriu.
Fugă de teama sancțiunilor economice și a confiscării
Site-ul Podul.ro a anunțat în urmă cu două zile plecarea grăbită, din portul Hamburg, a iahtului de lux al lui Putin, evenimentul fiind pus în contextul crizei din Ucraina și al sancțiunilor economice occidentale care ar fi dat posibilitatea autorităților germane să confiște vasul președintelui rus.
”Graceful” nu este, însă, singura navă pe care Putin o are la dispoziție. Președintele Rusiei are la dispoziție cel puțin alte trei astfel de nave, staționate în diferite regiuni maritime ale Rusiei, cel mai probabil în Marea Baltică și Marea Neagră.
Potrivit Podul.ro, vasul impunător, înmatriculat în Rusia, a ajuns la Blohm + Voss în septembrie 2021, pentru lucrări de modernizare și conversie. Într-un doc plutitor, iahtul a fost echipat, printre altele, cu două balcoane prezidențiale de ambele părți ale punții principale. Carenajul subacvatic a fost, de asemenea, curățat în timp ce nava se afla în Hamburg, iar celor două motoare mari, MTU, de fabricație germană, li s-a făcut o revizie completă.
Șantierul naval, care aparține Grupului Lürssen, a refuzat să ofere detalii asupra proprietarului în acte, învocând confidențialitatea statuată prin contractele comerciale încheiate, însă iahtul este cel care a găzduit, în mai 2021, întâlnirea dintre președintele rus și președintele din Belarus, Alexandru Lukașenko, în vecinătatea stațiunii Soci, de la la Marea Neagră.
[…] […]