Sondajele la ieşirea de la urne realizate de CNN îi dădeau Kamalei Harris un avans de opt puncte în rândul electoratului feminin – aproape jumătate din cel al candidatului democrat de acum patru ani, Joe Biden, potrivit AFP, citat de News.
În schimb, republicanul şi-a mărit avantajul în rândul bărbaţilor, cu 13 puncte faţă de rivală, în comparaţie cu 8 puncte în 2020.
„Femeile nu sunt un electorat ‘monolitic'”, a subliniat Sabrina Karim, profesor la Universitatea Cornell.
Cifrele CNN arătau un avans zdrobitor pentru Kamala Harris în rândul femeilor de culoare, în timp ce rivalul său republican avea avantajul în rândul femeilor albe.
„Preocupările (electoratului feminin) au mai multe faţete”, insistă expertul. „Accentul puternic pus pe avort în campania lui Harris a condus unele femei la urne, dar acest aspect nu a fost suficient pentru a mobiliza un grup divers” de femei alegătoare.
Imigraţia şi economia
Avocata Nathalie Feldgun din New York consideră că „era timpul să îl readucem pe Donald Trump la Casa Albă. Ţara nu mai are graniţe. Nu mai este o ţară“, spune această alegătoare, sensibilă la retorica virulentă anti-imigraţie a republicanului.
Aspectele economice au jucat în mod evident un rol: în multe gospodării, femeile sunt cele care fac cumpărăturile şi care, prin urmare, au resimţit creşterea preţurilor la bunurile de uz zilnic.
„Am cinci copii şi economia merge prost de trei ani şi jumătate (…) Sunt aici pentru că vreau schimbare”, a declarat Tessa Bonet, în vârstă de 51 de ani, susţinătoare a lui Donald Trump, la 27 octombrie, înaintea unui miting republican major. “Trump vrea ce este mai bine pentru noi, americanii obişnuiţi”, a adăugat ea.
„Fie că le place sau nu”
Vicepreşedintele, care nu a folosit ca argument de campanie genul sau chiar culoarea pielii sale, s-a bazat pe relee precum fosta primă doamnă Michelle Obama, republicana Liz Cheney sau celebrităţi precum Beyoncé.
Dar nici apelurile feministe vibrante ale fostei prime doamne, nici sprijinul superstarului Taylor Swift nu au împiedicat victoria categorică a candidatului republican, a cărui campanie a fost presărată cu remarci condescendente şi uneori insultătoare la adresa rivalei.
Prezentându-se ca un bastion pentru siguranţa femeilor americane în faţa a ceea ce el a descris ca fiind o criminalitate scăpată de sub control, el a spus că va proteja femeile “fie că (le) place sau nu”.
Donald Trump a descris-o pe Kamala Harris drept o „retardată mintal” care, dacă ar deveni preşedinte, ar fi „o jucărie” pentru alţi lideri mondiali.
O strategie de ultim moment a taberei lui Harris de a paria pe un vot “secret” al femeilor care locuiesc în gospodării conservatoare a eşuat.
Într-un videoclip recent, foarte comentat, un grup care o susţine pe democrată prezintă o femeie care votează pentru Kamala Harris în secret faţă de soţul ei trumpist.
„Nimeni nu va şti”, spune actriţa Julia Roberts, care joacă rolul de narator al clipului de 30 de secunde, înainte ca bărbatul să întrebe: „Ai făcut alegerea corectă?”. „Bineînţeles, dragă”, răspunde soţia sa, după ce schimbă un zâmbet complice cu o altă femeie din secţia de votare.
„A fost o idee seducătoare, dar acum ştim că a fost o iluzie”, a afirmat Alex Keena, profesor de ştiinţe politice la Virginia Commonwealth University.
„Dinamica de gen (în aceste alegeri) nu se limitează la femei, există, de asemenea, apelul lui Trump la diverse grupuri de bărbaţi”, spune Sabrina Karim.
Exit-poll-urile arătau că republicanul a preluat conducerea în rândul alegătorilor de origine hispanică, în timp ce Joe Biden se distanţase în mare măsură în urmă cu patru ani în rândul acestui electorat.