E dimineață și pe strada principală din Giurgiu, una dintre puținele artere mai mari de altfel, se pot vedea corturile de strâns semnături ale partidelor. Pluralul “Corturile”, însă, nu este un cuvânt care să descrie exact realitatea. Sunt, într-adevăr, mai multe, dar mai mult de două: ale AUR și USR. Iar dacă la AUR poți zări niște oameni care strâng semnături, la USR nu e nimeni. Pustiu.
PNL, marele absent
Mergând mai departe prin oraș, după ce vezi panotajul PSD, plasat strategic în mijlocul celei mai mari intersecții, te întrebi firesc unde e PNL. Poți să iei la pas tot orașul, poți să o tai prin piață, printre blocuri, pe unde vrei, PNL e de negăsit. Apare în schimb sediul PNȚCD, o clădire veche, dărăpănată și, desigur, închisă. Așa stând lucrurile, prin urmare, se mai ridică totuși o întrebare: de ce pentru PSD nu strânge nimeni semnături? Îmi răspunde un domn aflat la sediul partidului, care nu își dă numele, dar îmi spune că PSD nu are nevoie de așa ceva. Dar, nu uită el să mă informeze, asta nu înseamnă că domnul candidat la Primărie nu se plimbă prin oraș toată ziua-bună ziua, atent la problemele cetățenilor, că nu dă mâna cu ei, că nu discută etc. etc.
PUSL, cel mai activ din oraș
Echipa cea mai numeroasă și mai activă de strângători de semnături este cea aa PUSL (al lui Voiculescu), oamenii ieșind să o susțină, pentru funcția de primar al municipiului Giurgiu, pe Liliana Ciobanu, ex- PP-DD, știți, partidul ăla al lui Dan Diaconescu. Fără domiciliu în Giurgiu, firește că nu pot semna adeziunea pentru dumneaei, în schimb mi se propune să o susțin pe Maria Grapini la europarlamentare. Refuz politicos și merg mai departe, iar după nu mult timp dau peste sediul PMP. Cum spuneam, în acest oraș, la o scară mai mică vezi cam toți ofertanții politici de la momentul actual. Zgâlțâi ușa să intru, să văd ce au de spus și oamenii ăștia. Nu e nimeni…
Vox populi, vox dei. Dar incognito
O surpriză pe care poate o întâlnești nu doar în Giurgiu, ci și în alte orașele mici ale României, este faptul că nimeni nu vrea să stea de vorbă cu tine. Nu dându-și numele, cel puțin, dar chiar și fără să-și dea numele, oamenii sunt foarte-foarte reticenți. O fată, vânzătoare la magazin, îmi spune că nici nu știe cine sunt candidații. Un nene, trecător pe stradă, bagă clasicul discurs cu toate partidele aceeași mizerie etc. Insist și mai întreb și alte persoane, dar scenariul se repetă, mai mult sau mai puțin. Ba că partidul ăla e mizerabil, ba că aia au furat, ba că ăilalți nu-și iubesc țara, ba că înainte era mai bine etc. etc. După câteva ore de umblat prin Giurgiu, prin urmare, sunt consternat: nimeni nu vrea să-mi spună ce gândește cu adevărat. Ba mai mult, marea majoritatea nici nu sunt prea siguri că vor ieși la vot, ceea ce nu ne poate duce cu gândul decât la un scenariu cunoscut: un absenteism covârșitor, de pe urma căruia nu se va putea trage decât o concluzie. Anume că pe români nu îi mai interesează politica de nicio culoare.
Ce-ați făcut cu liberalii din Giurgiu, domnilor din PNL?
Liberalii sunt invizibili, deocamdată, pe străzile municipiului Giurgiu, asta în condițiile în care PNL a câștigat detașat alegerile locale din 2020. Primarul Adrian Valentin Anghelescu și-a adjudecat la precedentul scrutin 8594 de voturi, în vreme ce principalii săi contracandidați, pesedistul Marina Maroiu și Nicolae Barbu de la Pro România, au fost votați de 5387 respectiv 4413 persoane. În ciuda acestui fapt, frământările din organizația municipală întârzie deocamdată anunțarea unui candidat cert pentru localele din acest an, nefiind exclus ca la fotoliul de primar să candideze chiar președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu.