Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a reacționat pe contul personal de Facebook și a reiterat susținerea lui față de Călin Georgescu.
Liderul AUR îl apără pe judecătorul Alexandru Vasile și susține demersul acestuia: „Sunt sigur că e reprentativ pentru foarte mulți judecători din România care nu se lasă intimidați și care vor continua să judece drept și să spună adevărul. Da, sunt șanse mici de reușită la Înalta Curte, vor încerca să tagiverseze… vor încerca să anuleze […] Într-un fel sau altul Călin Georgescu va ajunge în fruntea statului, fie că prin planul A, fie că prin planul B, fie că prin planul C. Știm ce avem de făcut și toate eforturile noastre din perioada următoare se vor îndrepta spre aceste lucruri. Nu mai au mult acești tâlhari care au batjocorit poporul român, vor pleca, iar noi vom urma toate căile legale, vom cere anularea deciziei BEC, doar AUR și POT au votat pentru anularea procesului electoral. Îi vom lua apărarea judecătorului de la Ploiești pe care eu unul în consider erou. Vom sesiza Comisia de la Veneția, veți vedea în foarte scurt timp o reacție din partea Administrației Trump. Vom da și mai multe interviuri în care nu, nu jignim România, ci apăram vocea poporului român, apărăm democrație și demnitatea țării noastre”.
Reacția AUR la decizia Curții de Apel Ploiești
Partidul AUR a oferit un comunicat de presă în care specifică oficial că susțin decizia Curții de Apel Ploiești care a
„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își concentrează eforturile pe două fronturi esențiale pentru apărarea principiilor democratice și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor români. Pe primul front, AUR apreciază că judecătorul Curții de Apel Ploiești care a pronunțat hotărârea din 24 aprilie 2025 privind suspendarea executării și anularea Hotărârii CCR nr. 32/2024 a acționat conform propriilor convingeri juridice și în spiritul legii. Susținem necondiționat independența sistemului judiciar ca pilon fundamental într-o democrație autentică. Într-o perioadă în care echilibrul între puterile statului este serios compromis, apărarea independenței judecătorilor devine esențială pentru a scoate. România din categoria de „regim hibrid”. În același timp, pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România! Pe al doilea front, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că astăzi, Curtea de Apel București a admis sesizarea Curții Constituționale a României, formulată de partidul nostru, privind neconstituționalitatea prevederilor din OUG nr. 1/2025 care limitează dreptul la vot al românilor din diaspora (dosar 2624/2/2025). Această decizie reprezintă un pas important în lupta pentru protejarea drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor români, indiferent de locul în care aceștia își exercită dreptul fundamental la vot.
În cazul în care Curtea Constituțională va admite excepția de neconstituționalitate, românii din diaspora vor putea vota în condiții de egalitate, fără discriminări bazate pe zona geografică în care se află. Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00 ora locală, permițând astfel tuturor cetățenilor să își exercite dreptul constituțional de vot într-un interval de timp rezonabil și echitabil. Acest lucru va asigura o reprezentativitate reală a comunităților românești din întreaga lume în procesul electoral și va consolida legitimitatea rezultatelor alegerilor. Decizia de a acționa simultan pe aceste două fronturi nu este întâmplătoare. Ambele demersuri reflectă aceeași viziune fundamentală a AUR: apărarea statului de drept democratic, a independenței justiției și a drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor români”, a transmis partidul.
Judecătorul nu a motivat hotărârea
Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a suspendat joi decizia Curții Constituționale a României prin care a fost anulat în decembrie întreg procesul electoral pentru alegerea Președintelui României.
După câteva ore, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțată de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
Hotărârea de joi a stârnit deja reacții în rândul specialiștilor care spun că nu va produce efecte. „Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti, în care pârâta este Curtea Constituţională a României.
Este vorba despre o cerere introdusă la Curtea de Apel Ploiești în urmă cu exact două săptămâni de o persoană fizică fără calitate specială, iar joi un judecător de contencios administrativ al acestei instanțe ploieștene a admis, pe de o parte, capătul de cerere privind suspendare executării deciziei Curții Constituționale a României din 06 decembrie 2024, o decizie prin care a fost anulat practic întreg procesul electoral al alegerilor prezidențiale programate pentru sfârșitul anului trecut.