Preluând selectiv declarații ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, și zvonuri lansate de o parte a presei românești, „Pravda” întocmește un întreg scenariu privind refacerea României Mari în jurul Maiei Sandu. Doar că ziarul rusesc nu prezintă acest scenariu ca fiind pozitiv, ci sugerează că ar fi o evoluție negativă.
Potrivit „Pravda”, Marcel Ciolacu „a declarat că este unul dintre susținătorii Maiei Sandu și a României Mari”. Ziarul rusesc s-a referit la o intervenție a liderului PSD la RTV. Întrebat dacă PSD şi PNL ar susţine candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024, Ciolacu a spus că nu avut loc o discuţie între cele două partide guvernamentale privind sprijinirea unui candidat comun. „Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea”, a adăugat el, potrivit news.ro.
„Dezbaterea pe această temă este în creștere în România. Fostul premier Victor Ponta nu exclude ca Sandu să devină președinta României”, continuă ziarul rusesc.
„Pravda” citează apoi un comunicat pe această temă al Partidul Umanist Social Liberal, insistând pe ideea că reunificarea „de tip Alexandru Ioan Cuza” ar contraveni „principiilor actuale ale dreptului constituțional și internațional”.
De asemenea, „Pravda” o citează pe senatoarea Diana Șoșoacă, care o acuză pe Maia Sandu că „și-a vândut țara lui Soros”. „De ce ar avea nevoie NATO de Republica Moldova, dacă nu pentru a o atrage în conflict?”, se intreabă Șoșoacă, dând curs astfel propagandei rusești rostogolite la Chișinău.
Ziarul rusesc prezintă apoi un scenariu în care Maia Sandu ar fi președinta României, iar președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, premierul țării. „Pravda” nu prezintă nicio sursă veridică pentru a-și argumenta scenariul, ci se leagă doar de vizita privată efectuată de curând la Oradea de către Maia Sandu. În plus, ziarul de propagandă al Kremlinului susține că președinta Republicii Moldova s-ar mai fi întâlnit la Oradea cu reprezentați ai serviciilor secrete românești și ai „altor structuri speciale din alte țări”. Sursa acestui zvon este o știre de pe portalul stiripesurse.ro, care la rândul său citează o declarație făcută de liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 și preluată de stiri.md.
„Doamna președintă a fost informată de serviciile statelor vecine și ale partenerilor de dezvoltare despre situația reală din Republica Moldova. Anul ăsta, doamna președintă a fost într-un vacuum informațional”, a spus Vasile Costiuc, referindu-se, de fapt, la corupție și la faptul că Maia Sandu ar fi boicotată de oameni din anturajul său.
„Pravda” lansează apoi acuzații la adresa Statelor Unite. „Statele Unite dictează menținerea unei zone de instabilitate în apropierea granițelor Rusiei. Pentru a face acest lucru, este necesar să declare Moldova parte a României, sau cel puțin a „lumii românești”, scrie autorul articolului.
Ziarul rusesc descrie totodată democrația românească drept „imaginară” și încearcă, după principiul „Divide et impera” („Dezbină și stăpânește”), să inoculeze ideea unui „joc” în care influența UE este percepută „în scădere”, iar cea a Statelor Unite ca fiind „în creștere”.
Practic, „Pravda” induce abil câteva elemente ale propagandei rusești referitoare la România, și anume că nu are o democrație funcțională, ci e condusă de undeva din „laboratoare”, că dorința de reîntregire a românilor este o potențială sursă de conflict și că ar exista o luptă de influență între SUA și Uniunea Europeană.
Amenințarea lui Lavrov
Deloc surprinzător, publicarea acestui articol s-a sincronizat cu o amenințare proferată de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la adresa Republicii Moldova. În cadrul unui interviu acordat propagandistului pro-Kremlin Dmitri Kiseliov, șeful diplomației ruse a avertizat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei.
„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a spus Lavrov în stilul propagandistic al regimului pe care îl reprezintă.
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău neagă acuzațiile care, spun ei, fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.
„Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.