Poliţia din comitatele Devon şi Cornwall a iniţiat o acţiune civilă la tribunalul Westminster pentru evaziune fiscală pe numele celor doi şi al unei a treia persoane, prezentată doar cu iniţiala J.
Taxe neplătite pentru 21 milioane de lire
Andrew Tate şi Tristan Tate sunt evazionişti în serie şi „cu neruşinare”, a subliniat Sarah Clarke KC, din partea poliţiei, precizând că se referă atât la plata impozitului cât şi a TVA.
Potrivit plângerii, aceştia nu au plătit nicio taxă în nicio ţară pe venituri de 21 de milioane de lire obţinute din afaceri online între 2014 şi 2022 – bani proveniţi din vânzări de produse online şi din activităţi pe OnlyFans.
Clarke a evocat un video postat online de Andrew Tate în care acesta afirmă că pe când locuia în Anglia „a refuzat să plătească taxe”. Abordarea influencerului a fost de „a ignora, ignora, ignora, pentru că într-un final (datoriile) dispar”, a mai argumentat poliţia.
Potrivit acesteia, fraţii Tate au deschis „un număr uriaş de conturi bancare” în Regatul Unit, dintre care şapte au fost blocate. Conturile au fost folosite „ca mecanism de plimbare a veniturilor din afaceri”, susţine poliţia. „Aşa arată evaziunea fiscală, aşa arată spălarea de bani”, a conchis Clarke în faţa curţii.
Fraţii Tate sunt acuzaţi de eludarea plăţii taxelor şi spălare de bani atât în Marea Britanie cât şi în România, a notat poliţia. Aceştia ar fi alimentat cu milioane de lire un cont pe numele J şi au deschis un al doilea cont pe numele acesteia, deşi ea nu avea niciun rol în afacerile lor.
Poliţia a evocat de asemenea o plată de 805.000 de lire în contul de Revolut al aşa-numitei J, sumă din care 495.000 de lire au ajuns ulterior la Andrew Tate şi 75.000 într-un alt cont pe numele lui J şi care au fost apoi transferaţi în criptomonede.
Trimiși în judecată în România, dar pot părăsi țara
Frații Andrew și Tristan Tate și două complice au fost trimiși în judecată în iunie 2023 pentru constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane.
Procurorii au efectuat cercetări privind implicarea celor patru în săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată (față de fiecare inculpat în parte au fost reținute astfel: patru acte materiale, trei acte materiale, şase acte materiale și, respectiv, cinci acte materiale raportat la numărul de persoane vătămate), viol în formă continuată (două acte materiale), acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, instigare la lovire sau alte violențe și lovire sau alte violențe.
Tribunalul București a hotărât, pe 4 iulie să mențină măsura preventiva a controlului judiciar asupra inculpaților Tate Tristan, Tate III Emory Andrew, Nanghel Georgiana Manuela, Radu Luana Alexandra, dar nu mai mult de 60 de zile. Frații Tate vor putea însă părăsi acum teritoriul României, dar nu și al UE.
Eugen Vidineac, unul dintre avocații fraților Tate, a declarat pentru HotNews.ro că aceștia nu au de gând să părăsească România.
„Nu au planuri să părăsească România, dar libertatea persoanei este esențială și este regula, nu este excepția, măsurile în materie penală, odată cu trecerea timpului, trebuie să se relaxeze și pot fi relaxate prin dispoziția instanței de judecată. Este o decizie legală, corectă și pe care înțelegem să o salutăm pentru că ăsta este firescul procesului penal”, ne-a declarat acesta.