„Fostului şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, i-a fost atribuit statutul de învinuit în dosarul privind pretinse acţiuni de spionaj în interesul Rusiei. Cercetarea penală continuă, iar persoana beneficiază de prezumţia nevinovăţiei până la o hotărâre judecătorească finală”, a anunţat Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), potrivit Agerpres.
În luna iulie, preşedinta prooccidentală Maia Sandu a semnat un decret prin care generalului Gorgan i-au fost retrase toate decoraţiile, după ce portalul de investigaţii The Insider a scris despre relaţiile acestuia cu serviciile de informaţii ruse, acuzaţii respinse de generalul moldovean.
The Insider a susţinut că a accesat pe Telegram corespondenţa lui Igor Gorgan, în care acesta discuta cu presupusul său ofiţer de legătură din serviciul rus GRU, colonelul Alexei Makarov.
Astfel, mai scria acelaşi portal, Gorgan ar fi transmis Moscovei cu regularitate informaţii despre situaţia politică internă din ţară şi despre vizitele reprezentanţilor Ministerului Apărării din Ucraina, care a cumpărat echipament militar şi obuze.
Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important al GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia), potrivit The Insider. Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Întâlnirile conspirative au avut loc în principal în cafenele din Chișinău sau în excursii de pescuit: „Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Ar trebui să mergem la pescuit și să vorbim despre orice! Trăim în vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!” – este unul dintre mesajele generalului moldovean.
Printre altele, agentul Gorgan era neliniștit în privința livrărilor de arme către Ucraina din România și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”.
„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina. Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.
Judecând după aceste rapoarte, GRU era interesat în special de ce arme cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv din Moldova.
Fostul premier Vlad Filat, în mandatul căruia Gorgan a fost numit şeful Statului Major, a pus sub semnul întrebării aceste acuzaţii şi a subliniat că respectiva numire a fost aprobată la acea vreme de Partidul Liberal Democrat (PLDM), de serviciile de informaţii de la Chişinău şi de ambasada SUA.
Maia Sandu urmăreşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, dată la care a convocat desfăşurarea concomitentă a unui referendum pe tema aderării la UE. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.