,,La mulți ani președintelui Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin și poporului rus fratern la împlinirea a 33 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre. Moldova și Rusia au fost întotdeauna legate de prietenie puternică și cooperare fructuoasă, avem rădăcini istorice, culturale și spirituale comune”, a notat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
Igor Dodon, liderul actual al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și fost președinte al țării, afirmă că parteneriatul dintre țara sa și Rusia va fi restabilit.
,,Din păcate, astăzi relațiile noastre nu trec prin cea mai bună perioadă, însă sunt sigur că lucrătorii temporari aflați la putere din Moldova nu vor putea dispersa popoarele noastre.Vom restabili pe deplin parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Acesta este interesul nostru național și dorința majorității cetățenilor noștri”, a conchis liderul PSRM.
Kremlinul ajută deputații să scape de pușcărie
Elogiile Moscovei sunt aduse la câteva zile după ce Kremlinul a fost implicat în fuga deputatului Alexandr Nesterovschi, condamnat la închisoare de magistrații de la Chișinău, în regiunea separatistă Transnistria pentru a evita pedeapsa. Probe care confirmă implicarea Rusiei în evadarea parlamentarului afiliat oligarhului fugar Ilan Șor au fost făcute publice de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.
Igor Dodon, care întreprinde sistematic vizite în Rusia, este un susținător înflăcărat al Kremlinului, exprimându-și de nenumărate ori poziția prorusă în public.
În vara anului 2024, el a evitat să spună cine a trimis trupele în Ucraina, susținând că ,,toate părțile sunt de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
Cât despre apartenența regiunilor Crimeea, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, Igor Dodon a răspuns că ,,în baza rezultatelor negocierilor de pace, va fi clar unde se va opri războiul”.
„Cineva spune că aceste regiuni fac parte din Rusia, cineva spune că fac parte din Ucraina. Prin urmare, să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla ca urmare a negocierilor şi sfârşitului conflictului din Ucraina”, a adăugat socialistul.
Iar întrebat despre evenimentele din orașul Bucea de la începutul războiului din Ucraina, unde forțele ruse de ocupație au masacrat civili, Igor Dodon a răspuns că: „a văzut poziții diferite în privința la Bucea”.
,,Prieteni cu Rusia”
„Unii spun că acesta este un eveniment organizat, nu voi spune acum dacă este pus în scenă sau nu. Primul lucru pe care îl spun este că este groaznic”, a mai afirmat prorusul Igor Dodon.
Mai mult, la începutul anului 2023, aflat în timpul unei întâlniri cu oamenii din Găgăuzia, fostul șef de stat a declarat că ,,trebuie să fim prieteni cu Rusia” din mai multe motive, sugerând celor prezenți să reziste pentru că ,,ai noștri sunt aproape”.
Anchetat și judecat penal
Acesta figurează în mai multe anchete penale, printre care cauza penală cunoscută opiniei publice drept ,,Sacoșa neagră”, trimisă în judecată în luna octombrie a anului 2022.
Igor Dodon este judecat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.
Potrivit procurorilor, fostul șef de stat ar fi pretins și acceptat până la un milion de dolari de la fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, și de la Serghei Iarolov, ultimul fiind un apropiat al oligarhului fugar. În schimbul mitei, prorusul Igor Dodon s-ar fi angajat să întreprindă mai multe acțiuni, printre care lipsirea de răspundere penală a lui Vladimir Plahotniuc pe teritoriul Federației Ruse, acuzații pe care acesta le neagă.
,,Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, au subliniat procurorii moldoveni.
Dosarul a fost deschis după ce mai multe videoclipuri în care Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la Plahotniuc au fost făcute publice.