„Admite contestația formulată de contestatorul Cristian Rizea împotriva sentinței penale 963/03.04.2025 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București (…). Desființează sentința atacată și, pe fond, rejudecând: (…) admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Cristian Rizea. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Cristian Rizea (…), în prezent încarcerat în Penitenciarul București Jilava (…) și punerea acestuia în libertate, dacă nu este arestat sau deținut în altă cauză (…). Definitivă”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Ilfov.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat în anul 2019 la 4 ani și 8 luni închisoare într-un dosar de corupție instrumentat la DNA. Pentru a scăpa de pedeapsa primită, Rizea a fugit din țară, stabilindu-se în Republica Moldova, de unde a fost expulzat în anul 2023.
Dosarul de corupție: 300.000 de euro pentru intervenții
Rizea a fost judecat sub acuzația că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colțea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma unor contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruti în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și la Primăria comunei Chiajna pentru a rezolva anumite interese personale ale omului de afaceri.
„Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Cristian Rizea a primit de la inculpatul Lucian Colțea suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Lucian Colțea să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna”, susțineau procurorii.
Contracte fictive și influențarea martorilor
Pentru a ascunde adevărata provenință a sumei de 300.000 de euro primite de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.
Acuzațiile împotriva fostului deputat nu s-au oprit aici. Rizea a mai fost acuzat că în decembrie 2015, după declanșarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.