Drept urmare, ofițerii au figurat ca pensionari ai Uniunii Artiștilor Plastici din Alba Iulia și au primit pensii, scrie Libertatea. Procurorii care anchetează acum cazul spun că, ani întregi, acești pensionari au încasat sume care ajungeau și la 1.800 de lei pe lună.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia acuză că totul s-a făcut ilegal, iar luna trecută, cel care a emis adeverinţele a fost trimis în judecată, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
69 de persoane au beneficiat, în total, de pensii majorate cu 50%, în baza Legii 8/2006, folosindu-se de adeverinţe care atestau că ele fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici din Alba Iulia şi că această entitate e de utilitate publică.
Procurorii spun, însă, că Uniunea Artiştilor Plastici din Alba Iulia nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar cei de la casele de pensii au fost induşi în eroare. Prejudiciul creat în perioada 2012-2016 este de 685.014 lei.
Cel care a emis adeverinţele e Traian Mârza (foto: glasul-hd.ro), preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Alba Iulia. El a fost pus sub acuzare pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În replică la acuzaţiile procurorilor, Mârza a declarat, pentru ziarul Libertatea, că „toţi aceşti foşti angajaţi sunt creatori, respectiv scriitori, cu foarte multe cărţi publicate”.
Mârza susţine că totul s-a făcut legal, pentru că „utilitatea publică a Uniunii Artiştilor Plastici e consfinţită prin sentinţa de înfiinţare şi prin Decizia civilă nr. 4098 a Curţii de Apel Bucureşti, dată în dosarul civil 3855/3/2016 la 19 octombrie 2017”. În ceea ce priveşte prejudiciul constatat de procurori, Traian Mârza spune că el „a fost recuperat, pentru că au retras casele de pensii banii înapoi de la oameni”.