Semnat de către Maria Kareva și Liubov Stepușova, autoare despre existența cărora nu avem informații, articolul ce se intitulează ,,Rumînia steaghivaet sistemî PVO k granițe s Molvaviei” (România își concentrează sistemele de apărare antiaeriană la frontiera cu Moldova), susține că, ,,pe internet a fost publicat un videoclip care demonstrează că România își concentrează sistemele de apărare aeriană la granița cu Republica Moldova.”
În continuare, ca minciuna să fie credibilă, autoarele postează un scurt clip video din timpul unei parade militare din 2022, organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, în care, având pe fundalul sonor cântecul militar românesc ,,Drum bun”, vedem câteva tancuri aflate în mers. După videoclip, cele două propagandiste de la Pravda aduc în discuție avertismentul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse la adresa Occidentului cu privire la așa-zise provocări la adresa Transnistriei și o constatare a Ministerului rus al Apărării, care a observat o acumulare semnificativă de personal și echipamente ale Forțelor Armate ale Ucrainei în apropierea graniței cu Transnistria.
În realitate, este vorba despre un cocktail alcătuit din frânturi de știri, care au menirea să creeze panică și să sugereze că România și Ucraina ar pregăti un atac asupra regiunii separatiste Transnistria. Ceea ce este FALS! De asemenea, videoclipul nu are nicio legătură cu regiunea Moldovei. Acesta a fost filmat în Alba Iulia, iar tancurile mărșăluiesc pe Calea Moților din acest oraș. Iată dovezile:
Foto: Captură din videoclipul postat de către Pravda.ru
În captura de mai jos puteți identifica aceeași benzinărie, același panou publicitar și clădirea Direcției Agricole Județeane Alba.
Foto: Captură de pe Google maps cu intersecția Calea Moților cu Bulevardul Revoluției 1989
Conform jurnalistului Vitalie Călugăreanu, de la Deutsche Welle, „Rusia vrea oameni panicați la Tiraspol și alimentează constant, de trei zile, această panică cu mesaje false despre o inventată concentrație de forțe ucrainene la frontiera cu regiunea transnistreană.”
Pentru a răspândi această minciună și mai mult și a întări panica, propagandiștii ruși apelează și la cealaltă sperietoare mai veche, create tot de ei, conform căreia „Armata României se pregătește să sprijine Republica Moldova pentru a ataca regiunea separatistă”.
Ministerul Afacerilor Externe al României a avut o reacție în privința comunicatului MAE rus referitor la regiunea transnistreana a R. Moldova în urmă cu trei zile. „Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată.
Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE).
Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și doctorand al Universității din București.