Instituția a publicat un document semnat de așa-numitul „minister de interne” de la Tiraspol din care reiese că, acum trei zile, autoritățile separatiste au solicitat informații cu privire la adăposturile antiaeriene din raionul Camenca.
„Este evident că acest caz exploziile din Tiraspol constituie una dintre acțiunile organizate de Serviciul Federal de Securitate pentru semănarea panicii și provocarea atitudinii anti-ucrainene. Potrivit autorilor, acestea trebuie să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei sau să atragă Transnistria în acțiunile militare. Sau ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, sau ca teritoriu de pe care trupele ruse pot desfășura atacuri pe teritoriul ucrainean”, se arată în declarație.
Totodată, Serviciul ucrainean de securitate a publicat scrisoarea secretarului Direcției situații excepționale din Transnistria, adresată șefului administrației raionului Camenca. Funcționarul solicită informații urgente despre adăposturile de apărare din regiune, iar în lipsa lor – se cere crearea urgentă a acestora.
Mai mult, serviciile speciale ucrainene susțin că întreaga conducere de facto a Transnistriei știa din timp de ce urmează să se întâmple.
„Adică, cu trei zile înainte de incident, conducerea „PMR” se pregătea de acesta și a avut grijă să echipeze un buncăr confortabil”, se mai arată în declarație.
Instituția mai susține că „FSB-ul va continua seria de provocări pe teritoriul „PMR””.
După cum se știe, persoane neidentificate au tras cu un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Așa-numitul „Minister al Afacerilor Interne” de la Tiraspol a anunțat că explozia s-a produs în jurul orei 17:00. S-au spart geamurile de la etajele superioare ale clădirii responsabile de securitatea regiunii. La fața locului au intervenit miliția locală, pompierii și medicii de la ambulanță.
Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest incident, iar staff-ul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență.
General-maiorul rus Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, a declarat pe 22 aprilie că în cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”.