Flăcările uriașe au fost vizibile inclusiv din Focșani, oraș aflat la peste 30 de km de locul deflagrației.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşti, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, potrivit Agerpres.
„La locul producerii exploziei, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti – Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.
O cameră din zonă a surprins momentul în care s-a produs explozia.
Flăcările care au urmat exploziei au avut câteva zeci de metri înălțime și s-au văzut din municipiul Focșani, aflat la 31 de kilometri distanță, potrivit Ziarul de Vrancea.
Prima ipoteză luată în calcul în cazul exploziei produsă în noaptea de miercuri spre joi este o eroare umană.
Un utilaj ar fi lovit conducta de alimentare cu gaz, iar o scânteia a provocat explozia uriașă, urmată de un incendiu.
Victimele lucrau la construcția autostrăzii A7, denumită și Autostrada Moldovei.
Flăcările s-au văzut de la kilometri distanță.
Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi că se fac verifări la magistrala de gaz, care ar fi trebuit să se afle la o adâncime de 1,8 m, dar din primele cercetări conducta se află la aproximativ un metru sub pământ, potrivit estimării făcute de oficial la fața locului.
Până la această oră, constructorul român UMB nu a avut nicio reacție.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat după accidentul de joi noapte, precizând că se află în legătură cu firma care execută lucrările la Autostrada Moldovei și cu autoritățile locale.
- „În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi.
- În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate.
- Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei”, a scris Grindeanu pe Facebook.
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, transmite Agerpres.
Alte trei persoane rănite nu au avut nevoie de îngrijiri într-un centru specializat pentru arși, a precizat ministrul sănătății Alexandru Rafila, la Digi24.