Războiul din Ucraina, dar mai ales noua politică a administrației Trump reprezintă dușul rece care a trezit, în sfârșit, Europa din „somn”. Statele membre au început să strângă rândurile în ceea ce privește apărarea și securitatea. Inclusiv populația este instruită să ia măsuri în caz de urgență. „Nu este o noutate această strategie, însă acum se vorbește despre ea deschis și la nivel european. Anul trecut, președinta Comisiei Europene a solicitat președintelui de atunci al Finlandei să facă un raport pentru o Europă pregătită. Să știm care ne sunt vulnerabilitățile, care sunt problemele și cum să reacționăm, cum să le facem față”, a explicat Raed Arafat.
Raportul a abordat mai multe probleme de reziliență a Uniunii Europene. „Sunt cel puțin 9 puncte esențiale cuprinse în acest raport. Una dintre ele este reziliența societății, a oamenilor. Aici intră inclusiv partea de protecție civilă, pregătirea populației și a instituțiilor pentru situații critice”, a mai precizat șeful DSU.
Avem o intensificare a fenomenelor naturale extreme, explică, în continuare, Raed Arafat: furtuni, incendii, inundații.
„Contează inclusiv situația geopolitică. Strategia, când a fost gândită, a luat în considerare toate aspectele, inclusiv riscul minimal al unui conflict extins. Toate riscurile au fost analizate, nu doar unul singur. Prin urmare, nimeni nu trebuie să se gândească că această strategie a fost planificată în contextul în care suntem amenințați de vreun război. Nu. Această pregătire este necesară indiferent de unde vine amenințarea”.
Arafat: „Trebuie să știm cum să supraviețuim până vin ajutoare”
Șeful DSU ne recomandă să avem un rucsac de urgență care să ne ajute să rezistăm în caz de calamitate sau dezastru timp de cel puțin 72 de ore. „Fiecare dintre noi ar trebui să avem un minim necesar care să ne ajungă pentru cel puțin 72 de ore. Asta înseamnă că în caz de dezastru, calamitate, război etc timp de trei zile suntem pregătiți să rezistăm”, continuă șeful DSU. Raed Arafat se referă la un stoc de alimente neperisabile, apă, medicamente, îmbrăcăminte. „Ar trebui să avem un radio care funcționează cu baterii, o lanternă, dar și anumite acte și documente. Pe site-ul fiipregătit.ro oamenii găsesc toate informațiile de care au nevoie. La fel și pe aplicația DSU”. Acolo vor găsi detaliat tot ce trebuie să conțină trusa de urgență, kit-ul de ajutor care ar putea face, la o adică, diferența între viață și moarte.
„În cazul unei urgențe majore, în primă fază, statul va reacționa pentru salvarea de vieți umane. Și atunci, materialele necesare pentru subzistență precum apă, mâncare, medicamente sunt esențiale. E bine să le aibă fiecare în casa lui, pentru toți membrii familiei sau pentru cei care locuiesc acolo. După 72 de ore încep să se creeze mecanismele de aprovizionare a populației și de asigurare a unor alimente și apă. Până atunci ar trebui să fim capabili să rezistăm singuri”, a mai explicat Raed arafat, șeful DSU.
Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență
Apă și mâncare
În rucsacul de urgență trebuie să avem apă, de preferat patru litri de persoană pe zi. Sticlele sau bidoanele trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecat și înlocuite la fiecare 6 luni. Ar trebui luate în considerare inclusiv tabletele de purificare a apei și o sticlă de apă spre purificare.
Alimentele trebuie să fie neperisabile, compacte şi uşoare, care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. De exemplu: conserve, alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiți, alimente proteice, dulceaţă, sucuri, cafea, ceai, mâncare pentru bebeluşi, lapte etc. Dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora.
Acte personale și bani
Anumite acte și documente sunt esențial de păstrat în rucsacul de urgență. De exemplu: carte de identitate sau măcar o copie după cartea de identitate, carnete de asigurări medicale, contracte sau documente de proprietate care pot fi stocate fizic, într-o cutie de valori sau în format digital, bani de rezervă în bancnote mici, cecuri, numere de telefon importante, set suplimentar de chei auto și de la casă, harta fizică a zonei copie a planului de urgență al familiei.
Trusa de prim ajutor
Trusa de prim ajutor trebuie să conțină medicamentele personale şi reţete, analgezice, antiseptice, eventual, la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
Printre obiectele sanitare trebuie să se regăsească dezinfectant, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie, săpun, șampon, pastă de dinți, periuță, saci de gunoi
Îmbrăcăminte și încălțăminte
În rucsacul de urgență trebuie să avem un set de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, lenjerie intimă, jachetă impermeabilă sau pelerină de ploaie;
Articole pentru încălzire, aparate și unelte utile
Nu trebuie să uităm de sacul de dormit sau păturile groase (două pentru fiecare persoană), și nici de foliile de supraviețuire pentru fiecare membru al familiei. Printre aparatele și unelte utile trebuie să avem un radio alimentat pe dinam, cu energie solară sau cu baterii de schimb, baterii de rezervă, baterie externă pentru mobil și cabluri de încărcare, lanternă și batoane luminoase, fluier, cuțit sau unealtă multifuncțională, accesorii pentru oprirea utilităților (cheie universală), măști de praf, mănuși de lucru.
În fiecare an, revizuiește și actualizează rucsacul de urgență și consumabilele suplimentare de urgență, înlocuind obiectele expirate.
Măsuri de siguranță dacă trebuie să te adăpostești în propria locuință
Când trebuie să te adăpostești acasă, există lucruri simple pe care le poți face pentru a crește durata proviziilor (și a supraviețuirii):
Ce trebuie să faci dacă urmează să se oprească apa
• Curăță și umple căzile și alte recipiente cu apă în avans;
• Păstrează rezervoarele și piscinele în aer liber umplute cu apă și dezinfectate. Acoperă sistemul de filtrare;
• Pune apă în sticle până la 4l de persoană pe zi pentru hidratare, gătit și igienă. Depozitează apa într-un loc răcoros și întunecat. Înlocuiește-o o dată la 6 luni.
Ce trebuie să faci în cazul unei pene majore de curent
• Setează frigiderul și congelatorul la o temperatură cât mai scăzută posibil și evită deschiderea ușilor pentru a menține alimentele perisabile proaspete cât mai mult timp posibil.
• Pregătește un stoc de surse alternative de iluminat fără flacără, cum ar fi lanterne alimentate cu baterii sau pe dinam și batoane luminoase.
Cum te pregătești dacă se întrerupe alimentarea cu gaz
• Strânge și depozitează în interiorul casei în mod regulat consumabile neperisabile care nu necesită gătit, cum ar fi conservele.
• Pentru a găti în astfel de situații, depozitează un aragaz de camping și combustibilul necesar.