La summit-ul nuclear de la Bruxelles, aproximativ 30 de țări s-au angajat să „exploateze pe deplin potențialul energiei nucleare”, pronunțându-se în favoarea construirii de noi centrale nucleare și a prelungirii duratei de viață a centralelor existente.
„Ne angajăm să realizăm întregul potențial al energiei nucleare”, se arată în declarația comună adoptată la primul summit internațional de energie nucleară de la Bruxelles.
La întâlnire au participat, printre alții, șefi de stat și de guvern din Franța, Țările de Jos și Polonia, precum și reprezentanți de rang înalt din SUA, China și Japonia. În declarația lor, politicienii s-au pronunțat nu numai în favoarea construirii de noi centrale nucleare, ci și în favoarea prelungirii duratei de viață a centralelor existente. Ei au susținut, de asemenea, utilizarea rapidă a reactoarelor mai noi și mai mici.
Participanții au făcut apel la instituțiile financiare internaționale precum Banca Mondială, pentru ca acestea să ofere sprijin sporit proiectelor nucleare, și au indicat că, în opinia lor, alte surse alternative de energie au primit până acum un tratament preferențial de către băncile de dezvoltare.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în prezent există 415 reactoare în funcțiune în întreaga lume pentru a produce energie electrică. La Conferința Mondială privind Clima de la sfârșitul anului trecut, aproximativ 20 de țări au anunțat că își vor tripla capacitatea de producție de energie nucleară până în 2050.
Mai multe state membre cer finanțare UE pentru energia nucleară. Cercetarea nucleară ar trebui să fie plătită cu siguranță de la bugetul UE – „poate și proiecte nucleare”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo agenției de presă Reuters. „Cred că acesta este ceva care ar trebui să fie posibil”, a adăugat el. În prezent, Belgia deține președinția Consiliului UE.
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus că energia nucleară ar putea juca un rol important în tranziția către o economie ecologică. În dreptul european, energia nucleară este considerată una dintre tehnologiile cu care UE dorește să-și atingă obiectivele climatice. Energia nucleară asigură securitatea energetică în UE și poate „ajuta la combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului UE. „Prioritatea noastră trebuie să fie eliminarea treptată a cărbunelui și apoi a gazului și trecerea la energia nucleară și la energiile regenerabile”, a subliniat și președintele francez Emmanuel Macron.
Politica energetică este o problemă națională în Uniunea Europeană. Fiecare țară își determină propriul mix de tehnologii de generare a energiei. Cu toate acestea, o dispută privind finanțarea face ravagii în UE de ani de zile, și pentru că proiectele de energie nucleară sunt foarte scumpe. Susținătorii precum de Croo susțin că tehnologia este cu siguranță necesară dacă UE dorește să-și atingă obiectivele de protecție a climei. Guvernul german și alte state ale UE resping utilizarea energiei nucleare și finanțarea de la bugetul UE.
Iohannis se vrea lider nuclear regional
România își propune să devină un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei intervenții susținute la Summitul Energiei Nucleare. ”România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu SUA și alți parteneri cheie”, a mai adăugat Iohannis, punctând faptul că, în dezvoltarea programului național de energie nucleară, România este dedicată ”siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor în condiții de siguranță și respectării cerințelor de neproliferare”.