Ligia Deca spune însă că reformele care vor fi aduse examenului de Bacalaureat îl vor face „mai relevant” şi a apreciat că este necesară o certificare a competenţelor dobândite de elevi, chiar dacă unele îngrijorări ale elevilor sunt „legitime”.
„Cred că fiecare ciclu educaţional – mai ales când vorbim despre finalizarea învăţământului obligatoriu – trebuie să se finalizeze cu certificarea unor competenţe. Examenul de Bacalaureat are o istorie în România, o tradiţie, un anumit tip de abordare. Sigur, în legea Educaţiei există o schimbare de perspectivă: insistăm mai mult pe probele de competenţe, pe zona limbilor străine, avem şi un focus mai mare pe profilul pe care elevul îl are. Eu cred că reformele care vor fi aduse examenului de Bacalaureat îl vor face mai relevant atât pentru elevi, cât şi pentru întreaga societate”, a spus Deca. Ea a făcut aceste precizări după ce Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat desfiinţarea examenului de Bacalaureat şi a criticat modul în care elevii sunt evaluaţi după 12 ani în învăţământ.
Pentru a veni în ajutorul copiilor, mai multe universități din țară organizează cursuri de pregătire pentru bacalaureat. De exemplus, cadre didactice din cadrul Universității Transilvania din Brașov oferă gratuit, și anul acesta, ore de pregătire pentru examenul de bacalaureat, la Matematică și Informatică, Limba și literatura română, și, în premieră, la Limba și literatura germană. În schimb, elevii de clasa a XII-a din Timiș se pot înscrie la module de pregătire pentru examenul de bacalaureat 2024, pentru fiecare disciplină, organizate de Universitatea de Vest din Timişoara în perioada 9 martie – 29 iunie. Participarea la aceste activități este gratuită și deschisă tuturor elevilor.
Absolvenții de liceu care nu știu română
Rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat arată, încă o dată, dezastrul din educație. Doar 60,13% dintre elevii care au susținut proba au reușit să ia o notă de trecere la limba română. Cifrele sunt similare și la celelalte materii: la proba profilului, 64,12% au trecut, similar și la proba la alegere a profilului – 64,75%, în timp ce la limba maternă, 84,08% au primit note peste 5. În total au fost 22 de note de 10 în țară la simularea examenului de BAC 2024 și 663 de note de 10 la proba obligatorie a profilului matematică sau istorie. Pentru a trece proba e necesară o notă de minimum 5, însă examenul este promovat dacă media este de peste 6.
Nici la capitolul prezență, elevii nu au stat prea bine. Peste 19 mii de elevi au lipsit de la simularea la română, totuși cu 8 mii mai mult decât anul trecut. În schimb, la proba profilului s-au prezentat 126.820 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.
Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 iunie – prima etapă, potrivit metodologiei şi a calendarului de înscrieri.
„La solicitarea partenerilor sociali, au fost modificate datele propuse în forma iniţială a proiectului. (…) Toate detaliile privind înscrierea vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educaţiei după publicarea în Monitorul Oficial a metodologiei de înscriere şi a calendarului”, a anunțat ministrul Ligia Deca.
Între 20 şi 24 mai se va face reînscrierea copiilor care frecventează creşa sau grădiniţa în acest an şcolar.
Prima etapă de înscriere pe baza celor trei opţiuni exprimate de părinţi este cuprinsă între 27 mai şi 14 iunie.
Pe 14 iunie se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.
Cea de-a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 17 iunie şi 5 iulie, la această din urmă dată fiind anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere.
Între 19 şi 29 august are loc etapa de ajustări – înscrierea copiilor care nu au fost înscrişi în primele două etape şi care nu au participat la înscriere.
Pe 30 august se vor afişa listele copiilor înscrişi şi numărul de locuri libere după etapa de ajustări.